Hrana. Sanatate. Viata.

De ce nutritia este atat de importanta in viata noastra?

Așa cum bine spunea expertul în fitness Jack LaLanne: „Exercițiul este rege, nutriția este regină, pune-le laolaltă și ai un regat”. Lucrurile stau exact asa: mananca echilibrat, acorda atentie miscarii si vei trai cu adevarat regeste!

Pentru ca un om sanatos stie sa se bucure de viata, iar rolul nutritiei este tocmai acesta: sa ne ajute sa ne atingem potentialul maxim.

Pana la urma, despre ce este nutritia, acest cuvant pe care il auzim cel putin o data pe zi? E un moft sau o necesitate? E ceva ce se face dupa ureche, sau trebuie sa citim mult si bine? Cam cat ar trebui sa studiem ca sa fim “la zi”? Cam de unde ar trebui sa ne luam informatia? Raspunsul este undeva la mijloc. 

Noi, oamenii zilelor noastre, parem la un moment dat victimele propriilor realizari. Pentru ca nicicand omenirea nu a mai cunoscut un astfel de progres. Si, in acelasi timp, nicicand nu s-a confruntat cu mai multe boli, cu mai multe provocari in incercarea de a trai sanatos.

Foarte puțini oameni se mobilizează să treacă prin toate etapele pentru a-și hrăni corpul in mod corect. Daca ne uitam in urma, generatii intregi inaintea noastra au stiut sa traiasca bine si sa ne lase know-how-ul lor sub forma de traditii, obiceiuri sau proverbe. De la Hipocrate stim cu totii ca hrana ar trebui sa ne fie medicament. Si, daca privim in urma, suntem surprinsi sa constatam ca bunicii nostri respectau cu strictete traditii mostenite de generatii si care sunt regulile de aur ale nutritiei moderne: posturile de peste an si din anumite zile ale saptamanii, obiceiurile de a manca cumpatat, de a se “rasfata” cu masura, dar si acea atitudine sanatoasa de a nu pune totul la suflet.

Toate acestea se traduc azi in regulile de aur ale nutritiei. Caracteristicile esenţiale ale alimentaţiei sănătoase sunt moderaţia, diversitatea și calitatea. Pe cat de simplu enuntat, pe atat este de greu sa tii cont de aceste reguli in tumultul vietii noastre de zi cu zi. O cantitate din ce în ce mai mare de pesticide in legume și fructe proaspete, o disponibilitate ușoară a alimentelor ambalate și a băuturilor zaharoase, precum și o promovare largă a acestora pentru a convinge oamenii că nu mai au nevoie să petreacă timp în bucătărie… toate duc, evident, la o atracție mai mare spre soluții aparent simple și la îndemana, in detrimentul soluțiilor mai complexe, care necesita mai mult efort, cum ar fi dieta, nutriția corecta, stilul de viata sanatos.

Din pacate, această tendință este adoptată de toti membrii familiei, transmitandu-se mai departe obiceiuri nesanatoase, care se rasfrang in grave consecinte asupra sanatatii în viitor.

Cu totii plecam de acasa cu un tipar gata croit in privinta felului in care ne raportam la hrana. Este vorba de conexiuni emotionale si comportamentale , mai mult sau mai putin sanatoase, din care cu siguranta sunt intretesute cu tot ceea ce gandim si am fost invatati sa credem.

Exista oameni care au invatat ca nu au dreptul sa se bucure de mancare. Unii au ajuns sa inlocuiasca hrana sufletului cu cea a corpului si au renuntat la alti oameni in favoarea mancarii. Altii sunt convinsi ca nu se pot opri din mancat. Sunt destui care urasc mancarea si, de aceea manaca doar daca mai fac si altceva intre timp, scriu la calculator, butuneaza telefonul mobil sau urmaresc un film la televizor.

Corpurile noastre sunt construite și alimentate numai de ceea ce mâncăm și bem. Mâncarea este sursa întregii energii necesare. Oamenii obțin energie din alimente. Avem nevoie de energie tot timpul, când alergăm, sărim, cântăm și chiar când dormim. Creem toată energia de care avem nevoie mâncând. Componentele structurilor care alcătuiesc corpul uman, cum ar fi mușchii, organele și oasele, sunt, de asemenea  compuse din substanțele nutritive conținute în alimente.

O alimentatie sanatoasa si potrivita constituie un factor esential pentru mentinerea sanatatii omului. Nevoia calorica a organismului este acoperita in principal de proteine, grasimi si hidrocarbonati, care toate trei trebuie sa fie continute intr-un regim alimentar normal.

Nutrientii se claseaza in doua categorii,

Macronutrienti – Glucidele, lipidele și proteinele fac parte din categoria macronutrienților deoarece au valoare energetică și sunt necesare organismului zilnic într-o cantitate mare.

Carbohidrați

Carbohidrații sunt zaharurile, amidonul și fibrele care se găsesc în fructe, cereale și legume. Sunt cea mai importantă sursă de energie rapidă în alimentație, deoarece sunt ușor descompuse în glucoză, pe care mușchii și creierul o folosesc pentru a funcționa.  În timp ce carbohidrații se găsesc în alimente sănătoase precum legumele, sa nu uitam ca ei se găsesc și în alimente nesănătoase precum prăjiturele și gogoșele, ceea ce le-a dat o reputație proastă în diverse diete. O diferentiere importantă de făcut în această situație este între carbohidrații simpli și complecși. Diferența dintre cele două este structura chimică care afectează cât de repede este absorbit de zahăr de către organism. Carbohidrații simpli, sau carbohidrații „răi”, eliberează, în general, zahărul mai rapid, deoarece sunt preparați cu zahăr prelucrat și rafinat și nu conțin vitamine, minerale sau fibre. Complexele, sau „carbohidrații buni”, sunt procesate mai lent și sunt umplute cu diverse substanțe nutritive. 

In concluzie, ceea ce este cel mai important este  tipul  de carbohidrați pe  care alegeți să-l mâncați, deoarece unele surse sunt mai sănătoase decât altele. Cantitatea de carbohidrati  din dieta – mare sau mică – este mai puțin important decât  tipul de carbohidrati  din dieta.

Proteine

Proteina permite corpului tău să crească, să construiască și să repare țesuturile și să protejeze masa corporală slabă (masa ta musculară). Proteina este compusă din aminoacizi. Aminoacizii sunt blocurile de proteine. Există 2 tipuri de aminoacizi: neesențiali și esențiali. Aminoacizii neesențiali nu sunt obligați să fie consumați prin alimentație, deoarece organismul tău poate face efectiv. Aminoacizii esențiali sunt necesari prin dieta dvs. Aminoacizii esențiali pot fi folosiți singuri sau, în unele cazuri, sunt transformați într-un aminoacid neesențial.

 

Grăsimi

Grăsimea vă permite să stocați energie, să amortizați organe, să faceți anumiți hormoni, să absorbiți vitaminele solubile în grăsimi și vă ajută la integritatea membranei celulare. 

Diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate este importantă deoarece corpul tău are nevoie doar de acestea din urmă. Grăsimile nesaturate reglează metabolismul, mențin elasticitatea membranelor celulare, îmbunătățesc fluxul sanguin și promovează creșterea și regenerarea celulelor. Grăsimile sunt, de asemenea, importante în furnizarea de vitamine solubile în grăsimi A, D, E și K în organism. 

În timp ce corpul tău nu are neapărat nevoie de grăsimi saturate, acestea oferă organismului tău colesterol, care joacă un rol important în producerea hormonilor. Corpul dvs. își produce propriul colesterol, dar o cantitate mică introdusă prin dieta dvs. vă poate ajuta să construiți membranele celulare, să producă hormoni precum estrogenul și testosteronul, să vă ajute metabolismul, să producă vitamina D și să producă acizi biliari care ajută la digerarea grăsimilor și la absorbția nutrienților. Cu toate acestea, o dietă bogată în colesterol poate crește riscul bolilor de inimă

 

Micronutrienti- În categoria micronutrienților intră vitaminele și mineralele. Aceștia nu au valoare energetică și sunt necesari organismului într-o cantitate mică.

Fiecare vitamină și minerală are un rol specific în corpul tău, iar cea mai bună modalitate de a te asigura că îți îndeplinești toate nevoile corporale este consumând o dietă sănătoasă și variată. Nu numai că micronutrienții sunt cruciali pentru aproape fiecare proces din corpul tău, dar pot acționa și ca antioxidanți.  În cantitatea potrivită, acestea îți protejează corpul împotriva bolilor și deficiențelor. Adoptarea unei diete echilibrate promovează acest lucru și îți îmbunătățește șansele de a obține o varietate de minerale și vitamine prin alimente în fluxul tău sanguin. În timp ce lucrează împreună, vitaminele și mineralele au sarcini diferite în organism.

Cultura sanatatii este de neconceput fara nutritie, tot asa cum nutritia, ca o componenta esentiala a stilului de viata optim, este de neconceput fara o activitate fizica cel putin moderata.

Puterea de nutriție și creier

Dacă vi se pare greu să vă concentrați în anumite momente din zi, dieta dvs. ar putea fi de vină. O cantitate surprinzătoare de energie utilizată de corpul tău în fiecare zi este folosită de creier, iar anumiți nutrienți sunt esențiali pentru menținerea sănătății funcțiilor neurotransmițătorului. Din acest motiv, o mulțime de oameni care se bazează pe concentrarea și puterea creierului lor în meseriile, hobby-urile sau sporturile lor, de la matematicieni la jucători de poker profesioniști, își iau nutriția la fel de serios ca și constructorii și sportivii. Există un întreg domeniu de studiu nutrițional dedicat nutriției care ajută creierul. Multe alimente au beneficii, inclusiv peștele bogat în acizi grași și nuci, semințe și unele fructe. Persoanele care adopta o dietă care susține creierul tind să se simtă mai concentrate pe parcursul zilei.

Mâncare și stres

Pe lângă îmbunătățirea funcției creierului , o bună nutriție poate ajuta la combaterea stresului. Majoritatea oamenilor în aceste zile se confruntă cu perioade în care se simt stresați și epuizați și, deși o dietă sănătoasă și un exercițiu bun pot fi esențiale în combaterea celor mai grave efecte fizice de stres, de obicei, când suntem stresați ne orientăm către un confort mai puțin sănătos alimentele procesate. Mâncând o dietă bună, care oferă suficientă energie eliberată pe parcursul zilei și un echilibru bun de nutrienți, organismul este într-o condiție mai bună pentru a rezista perioadelor aglomerate. De asemenea, oamenii, în general, dorm mai bine atunci când mănâncă o dietă satisfăcătoare care nu pune eforturi pe sistemele lor digestive noaptea.

Sănătatea fizică

Se referă la starea organismului şi la răspunsurile acestuia în faţa vătămărilor şi a bolii. Pentru menţinerea unei condiţii fizice bune, a unei sănătăţi fizice optime, este important să adoptăm acele conduite ce ne conferă o bună stare fizică. De exemplu, evitarea ţigărilor, a consumului de alcool, alimentaţia moderată sunt doar câteva obiceiuri ce asigură o bună sănătate fizică. Exerciţiile fizice adecvate, un efort şi un repaus echilibrate, menţinerea unei greutăţi normale şi alegerea inteligentă a mâncărurilor, evitarea abuzurilor alimentare în timpul sărbătorilor şi a evenimentelor, ne ajută de asemenea să ne menţinem starea de sănătate a organismului. O stare bună de sănătate fizică necesită faptul ca o persoană să acorde atenţie mesajelor trimise prin simţurile organismului ce atenţionează asupra a ceea ce el are nevoie – mai multă odihnă sau diferite alimente, ca să enumerăm câteva exemple, şi să răspundă la aceste mesaje într-un mod adecvat, coerent. Aptitudinile fundamentale de autoîngrijire pot ajuta persoanele să-şi soluţioneze micile probleme de sănătate.

Nicoleta Serban