Afina, mica minune albastră
Originare din Europa, America de Nord și Asia, afinele sunt nu doar delicioase ci și extrem de benefice organismului nostru. Sunt bogate în vitaminele C și K, fibre, mangan, conțin flavonoide antioxidante cum ar fi antocianine și kemferol precum și stilbene și substanțe fitochimice.
Un studiu din 2012 din Annals of Neurology a semnalat o reducere semnificativă a riscului de demență prin consumul săptămânal al unei jumătăți de cană de afine și zmeură. Cercetătorii cred că flavonoidele din acest fruct combat stresul și inflamația, care contribuie la demență.
Afinele sunt sărace în calorii, dar foarte bogate în nutrienți. Contribuie la sănătatea ochilor, la reglarea tranzitului intestinal, au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene. Combat cu succes acumulările de grăsime din zona abdomenului și reduc riscul de cancer. Iată doar câteva din motivele pentru care vă puteți bucura pe deplin de gustul aromat al afinelor. În afina proaspătă veți găsi maxima cantitate de vitamina C, dar le puteți congela pentru a le savura întregul an. Afinele congelate conțin o cantitate mai mică de vitamina C, dar își păstrează proprietățile antioxidante. Țineți cont de faptul că afinele sunt foarte perisabile și rezistă la rece doar două săptămâni, deci congelarea este o modalitate excelentă de a le păstra nutrienții.
Ca varietăți, veți întâlni afina de munte (cu fructe mici de culoare mai intensă), afina de cultură (fructe un pic mai mari de culoare mai puțin intensă), Afina Americană (cu fructe mari, cu mai multe semințe, față de celelalte specii).
Dacă vă gândiți să cultivați afine, ar trebui să știți că acestea nu sunt greu de cultivat, dar au nevoie de un teren cu aciditate mare, așa că va fi necesar sa faceți modificări solului, pentru a obține rezultate optime. Afinii încep de obicei să producă fructe după trei ani și, în mod normal, durează aproximativ șase ani pentru a ajunge la o producție maximă.