S-au copt caisele. Hai la cules de delicioase beneficii!

Prunus armeniaca, adică ”pruna armeană”-  caisul este un pom fructifer ce aparține familiei Rosaceae, genul Prunus. Nu este foarte complicat să cultivăm caise în zona noastră, temperată, dar va trebui să așteptăm cam trei ani până când caisul nostru va face fructe.

Caisul produce fructe aproximativ 25 de ani. Vom  culege fructele sale cu mâna.

 Țara care produce cele mai multe caise este Turcia. Urmează, în ordine, Iran și Uzbekistan.

Delicioase și parfumate, caisele, fructele cu miros de vară, sunt o comoară de nutrienți. În primul rând, se remarcă drept o excelentă sursă de vitamine A, C, E, carotenoide, antioxidante-betacaroten, betacriptoxantină, luteină și zeaxantină, potasiu și fibre. Foarte bogate în fier, caisele sunt de mare ajutor în cazul anemiei de tip feriprivă, dar și în cazul afecțiunilor hepatice, având un rol important în regenerarea ficatului şi a funcţiilor acestuia. 

O caisă de dimensiuni medii furnizează 17 calorii.

La maturitate completă, caisa este foarte nutritivă, dulce (conține trei tipuri de zaharuri: fructoză, sucroză și glucoză) dar, în același timp, ușor de digerat. Caisele prospete își păstrează cel mai bine nutrienții hidrosolubili și sensibili la căldură. Bucurați-vă de gustul și consistența caiselor și folosiți-vă pe deplin fantezia pentru a le adăuga în salate, în smoothie-uri, în înghețate. Caisele fierte sunt recomandate anemicilor și bolnavilor de artrită, dar cine ar putea spune nu unui delicios compot de caise, când a fost preparat cu puțin zahăr brun și un baton de vanilie? Antioxidanții și mineralele din caise se păstrează și când fructele sunt uscate, caisele uscate fiind o gustare excelentă. Vreți să scăpați de constipație? Consumați pe stomacul gol caise crude sau caise uscate lăsate peste noapte în apă!

Dar să nu uităm de sâmburi! Sâmburii de caisă conțin vitamine, proteine, carbohidrați, uleiuri și fibre și reglează tensiunea arterială, combat litiaza biliară, îmbunătățesc memoria și tonusul muscular, previn îmbătrânirea. De asemenea, sâmburii de caisă conţin amigdalină, substanță cu efecte benefice în combaterea celulelor canceroase. Atenție! Nu consumați mai mult de cinci sâmburi de caisă pe zi! În cantități mari, pot deveni toxici.

Beneficiile caiselor nu se opresc aici! Le puteți aplica extern ca atare (printr-un masaj ușor pe față gât și decolteu) apoi clătiți bine și bucurați-vă de un ten proaspăt și tonifiat! În funcție de tipul de de ten, puteți combina caisa în măști hidratante sau nutritive. Le puteți amesteca cu iaurt sau miere. Caisele sunt ideale în această perioadă de expunere la soare, carotenul favorizând obținerea unui bronz frumos.

Cine iubește caisele, știe că ele sunt o sursă inepuizabilă de inspirație. Veți găsi mii de rețete de prăjituri. Dar ce-ați zice de un sos de friptură cu adevărat epic?

Aveți nevoie de:

10 caise  bine coapte

1 linguriță ulei de măsline

1 ceapă roşie

3 linguriţe stafide

1 linguriţă seminţe de muştar

1 ardei iute, din care ați îndepărtat semințele

3 linguriţe de oţet de mere sau două linguri de vin alb

2 linguri de miere

Ceapa roșie, taiată cubulețe, se călește în ulei de măsline. Se adaugă sare, apoi caisele zdrobite sau tăiate cubulețe, stafidele, semințele de muștar și ardeiul iute. Se fierbe la foc mic până scade și se obține un sos cremos. La final, se adaugă oțetul de mere sau vinul alb. Lasați câteva minute, apoi adăugați mierea, amestecați… și sosul este gata! Acest sos acompaniază magistral o friptură de rață, dar este fabulos cu vită sau cu un cotlet de porc.

admin