Profitați de dovlecel!
E vară, dovlecelul e la putere! Pare cea mai banală dintre legume. Și totuși, este o uimitoare sursă de antioxidanți și vitamine.
Cel mai probabil, dovlecelul își are originea în Mexic. În tot cazul, în America de Sud se cultivă de mai bine de 5000 de ani. Columb l-a adus în Europa, iar în secolul al XIX-lea a ajuns preferatul italienilor care, la rândul lor, l-au introdus francezilor. Se cultivă ușor în grădină. Chiar daca majoritatea personelor consumă doar fructul, italienii și nu doar ei consumă și florile sale galbene, despre care se știe că sunt delicioase umplute cu brânză sau carne. Majoritatea nutrienților din dovlecel rezistă bine la gătit și tocmai acești nutrienți sunt prezenți într-o proporție mare, deci puteți fi siguri că vă bucurați de beneficiile dovlecelului, chiar dacă acesta este gătit. Conținutul ridicat de apă și pulpa delicată solicită o preparare rapidă, cu sau fără lichid, de exemplu la abur, călire sau la cuptor.
De ce este dovlecelul super? Bogat în vitamina A și în antioxidanti, acesta este o excelentă sursă pentru vitaminele B, C si K, dar și o sursă de acid folic, tiamină, mangan, potasiu și cupru. O porție de 180 de grame asigură aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina A!
Un articol publicat în revista Public Health Nutrition a arătat că extractele de dovlecel reduc simptomele hipertrofiei benigne de prostată la bărbații în vârstă. După un articol din 2010 din Clinics in Geriatric Medicine, dovlecelul poate proteja împotriva demenței asociate îmbătrânirii datorită conținutului său ridicat de luteină. Așadar, avem suficiente motive să profităm din plin de această delicioasă legumă!