Surse de beneficii – mură-n gură
Delicioasele mure se găsesc din abundență, pretutindeni în lume. Se coc la sfârșitul verii și, în afara fructelor gustoase, de la ele folosim și frunzele, florile și mugurii (în fitoterapie)
Frunzele au proprietăţi dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonal şi antihemoragice, de aceea sunt considerate ca având calităţi tămăduitoare chiar mai mari decât ale fructelor.
Interesul față de mure și alte specii din genul Rubus a crescut semnificativ în ultimul timp, după ce s-au descoperit nivelurile lor ridicate de antioxidanți. Murele sunt o sursă excelentă de vitamine C, K, acid folic, fibre, mangan și cupru, o sursă bună de vitaminele A și
E, de niacina, mangeziu, zinc și fier. Sunt bogate în fenoli și flavonoide antioxidante.
Un studiu publicat în Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology and Endodontology a demonstrat că extractul de mure are o activitate antivirală puternică împotriva virusului herpes simplex.
Recoltarea murelor de face în septembrie, când fructele au ajuns la deplina maturitate. Le pot culege și copiii plimbându-se pe drumurile cu făgașe, la liziera pădurilor și de-a lungul gardurilor vii. (Atentie însă la țepi!)
Murele au proprietăți depurative și nutritive, cele mai bune rezultate obținându-se într-o cură de 10 zile, câte 100g de mure, dimineața, pe stomacul gol.
Deși murele congelate au, de obicei, cu 20% mai puțină vitamina C, ele își păstrează bine antioxidanții și alți nutrienți, fiind o modalitate convenabilă de a le avea permanent în dietă. Profitați așadar de vremea când murele se coc și asigurați-vă o provizie consistentă la congelator!