Sfaturi pentru o dietă echilibrată!

Consumul alimentelor într-o diete echilibrate îi ajută pe oameni să își mențină o stare de sănătate bună și să-și reducă riscul de apariție a diferitelor boli. O dietă echilibrată include alimente din cinci grupe alimentare și îndeplinește toate nevoile nutriționale ale unei persoane.

Odată cu progresul științific organismul uman evoluează și el deci poate fi o provocare să rămâi la curent cu recomandările actuale și să știi ce să mănânci.

În articolul de mai jos îți oferim diferite recomandări dietetice actuale și îți oferim o varietate de informații care te ajută să construiești o dietă echilibrată.

Dar, ce este o dietă echilibrată?

O dietă echilibrată este alimentația care îndeplinește toate nevoile nutriționale ale unei persoane. Oamenii au nevoie de o anumită cantitate de calorii și substanțe nutritive pentru a rămâne sănătoși de aceea o dietă echilibrată trebuie să ofere toți nutrienții de care are nevoie o persoană, fără a depăși aportul zilnic recomandat de calorii și pot evita să mănânce alimente de tip „junk food” sau alimente fără valoare nutrițională.

Dacă în trecut se recomanda urmărirea unei piramide alimentare, pe măsură ce știința nutrițională s-a schimbat și a evoluat, acum se recomandă să consumați alimente din cele cinci grupe alimentare într-o zi și să construiți farfurii echilibrate.

Cele 5 grupe alimentare sunt:

  • Legume
  • Fructe
  • Cereale
  • Proteine
  • Lactate

Legumele. Ele se împart la rândul lor în 5 subgrupe: verdeață cu frunze, legume roșii sau portocalii, legume cu amidon, fasole și mazăre (leguminoase), alte legume, precum vinete sau dovlecei. Pentru a obține suficienți nutrienți și a menține la distanță plictiseala dietetică, oamenii ar trebui să aleagă consumul cât mai variat de legume ei putându-se bucura de legume atât crude cât și gătite. Cu toate acestea, este important să ne amintim că gătitul legumelor elimină o parte din valoarea lor nutritivă, iar gătitul lor prin prăjire, poate adăuga grăsimi nesănătoase în felul de mâncare.

Fructele. O dietă echilibrată include și multe fructe. Oamenii ar trebui să opteze pentru fructe proaspete, iar în lipsa acestora pot opta pentru fructele congelate, sau fructe uscate. Se recomandă evitarea sucurilor din fructe chiar dacă acesta este făcut din fructe proaspete.

Cerealele. Există două subgrupuri: cereale integrale și cereale rafinate. Cerealele integrale includ toate cele trei părți ale boabelor, care sunt tărâțele, germenii și endospermul. Corpul descompune cerealele integrale încet, astfel încât acestea au un efect mai mic asupra glicemiei unei persoane, în plus cerealele integrale tind să conțină mai multe fibre și proteine ​​decât cerealele rafinate. Cerealele rafinate sunt procesate și nu conțin cele trei componente originale, de asemenea au mai puține proteine ​​și fibre și pot provoca creșteri ale zahărului din sânge. O alimentație sănătoasă trebuie să includă următoarele cerealele integrale: Quinoa, ovăz, orez brun, orz, hrişcă.

Proteinele. Cercetările și studiile efectuate de-a lungul timpului arată că toți oamenii ar trebui să includă proteine, ca parte din dieta lor regulată, fiind necesar ca acestea să constituie un sfert din planul nutrițional al unei persoane. Alegerile proteice nutritive includ: carne de vită slabă și carnea de porc, pui și curcan, pește, fasole, mazăre și leguminoase.

Lactatele. Produsele lactate sunt o sursă vitală de calciu . Se recomandă consumul de versiuni cu conținut scăzut de grăsime ori de câte ori este posibil. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi includ: ricotta sau brânză de vaci, lapte degresat, iaurt.

Persoanele care au intoleranță la lactoză pot opta pentru produse cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză sau pot alege surse de calciu și alți nutrienți pe bază de soia cum ar fi laptele de soia.

Recomandările actuale sugerează că „farfuria” unei persoane ar trebui să conțină în principal legume și fructe, niște proteine ​​slabe, unele lactate și fibre solubile.

Pentru mai multe resurse nutriționale susținute de știință, vizitați clinica noastră dedicată.

admin