Minte sănătoasă în corp sănătos!

Sănătatea mintală și sănătatea fizică au multe în comun. Ambele beneficiază de întreținere de bază și regulată. Nutriția și exercițiile fizice sunt menținerea de bază atât pentru o minte sănătoasă, cât și pentru un corp sănătos.

În timp ce dieta și exercițiile fizice sunt adesea considerate instrumente ale sănătății fizice, cercetările au arătat că acești factori au un impact asupra modului în care ne simțim și cât de bine funcționăm mental, emoțional dar și fizic. Multe dintre simptomele asociate cu deteriorarea sănătății – inclusiv oboseala, lipsa de energie, concentrarea slabă, anxietatea și imaginea slabă a corpului – au ca și consecință lipsa unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice.

Dieta și exercițiile fizice sunt, de asemenea, cruciale pentru prevenirea și gestionarea multor boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare, printre multe altele. Menținerea sănătății fizice poate ajuta la evitarea nu numai a bolilor fizice, dar poate sprijini și sănătatea mintală. În schimb, o sănătate fizică slabă poate duce la o vulnerabilitate crescută pentru bolile mintale, cum ar fi depresia.

Dieta și nutriția.

Este logic că o dietă hrănitoare te ajută să te menții sănătos atât fizic, cât și mental. O alimentație corectă ajută organismul sănătos să mențină o greutate optimă, să gestioneze stresul și să susțină activitatea fizică care face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Creierul, ca orice alt organ, are nevoie de substanțele nutritive potrivite pentru a funcționa bine. Și multe funcții ale creierului – de la reglarea hormonilor la adormire până la concentrare – pot afecta starea de spirit.

Toate activitățile creierului, cele despre care sunteți conștienți și cele care nu le conștientizați, implică o serie de procese și impulsuri chimice. Materiile prime pentru aceste procese neurologice provin din substanțe nutritive: proteine, carbohidrați complecși, grăsimi potrivite, vitamine și minerale, toate acestea fiind necesare pentru a menține creierul sănătos.

Studiile au arătat că o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, duc la un risc scăzut de depresie. Alte cercetări au arătat ca fiind o strânsă legătură între o alimentație nesănătoasă – marcate de un aport mai mare de alimente procesate bogate în grăsimi, zahăr și sodiu – și o incidență crescută a bolilor mintale.

Cercetările au mai arătat că unele alimente par a fi legate de funcțiile creierului. De exemplu, antioxidanții pot ajuta la prevenirea problemelor de memorie asociate cu deteriorarea celulelor de la substanțele chimice numite radicali liberi. Acizii grași omega-3 găsiți în pește și în uleiul de pește – în special acidul docosahexaenoic (DHA), cel mai abundent acid gras omega-3 din creier – au fost corelați cu îmbunătățirea funcției cognitive.

Se pare că toate alimentele despre care se crede că sunt utile – care includ vitaminele B, acidul folic, acizii grași omega-3 și mineralele precum magneziul și zincul – se găsesc în dietele sănătoase și echilibrate.

Anumite boli mintale pot avea impact asupra nutriției. De exemplu, nu este neobișnuit ca persoanele care sunt deprimate să observe modificări ale cantității lor de mâncare – fie mănâncă semnificativ mai mult, fie mai puțin. Alții pot observa o creștere a poftei anumitor alimente bogate în zahăr sau carbohidrați simpli. Aceste alimente s-ar putea să vă facă să vă simțiți mai bine atunci când le consumați pentru prima dată, dar de fapt vă pot agrava depresia, deoarece acestea duc la un „accident de zahăr”. Anumite medicamente utilizate pentru tratarea bolilor mintale vă pot afecta dieta, provocând creșterea în greutate sau greață.

Fitness și exerciții fizice.

Exercițiile fizice aduc doar beneficii organismului cum ar fi: creșterea circulației, metabolism îmbunătățit și capacitatea organismului de a utiliza oxigenul mai eficient. De acestea beneficiază, de asemenea, creierul și toate funcțiile neurologice pe care le îndeplinește.

Exercițiul este un instrument eficient pentru gestionarea stresului, precum și a simptomelor care decurg din stres, inclusiv îngrijorarea, iritabilitatea și problemele de somn. Studiile au arătat că exercițiile aerobe pot ajuta la atenuarea anxietății și există o mulțime de cercetări care indică legătura strânsă dintre exercițiu și dispoziție. De fapt, una dintre cele mai importante modificări ale stilului de viață pe care le pot face persoanele cu risc de depresie este o alimentație sănătoasă strâns legată de exerciții fizice regulate.

Studiile au arătat că exercițiile fizice eliberează serotonină, același neurotransmițător din creier care este vizat de mulți antidepresivi. De asemenea, eliberează endorfine, neurotransmițătorii care ajută la atenuarea durerii și reducerea stresului.

Efectele exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar stimulează atât capacitatea mentală, cât și cea fizică. Exercițiile fizice regulate ajută la creșterea globulelor albe din sânge și pot ajuta la combaterea infecțiilor.

În plus față de beneficiile sale fizice, exercițiile fizice au și beneficii psihologice. Poate construi încredere, poate ajuta oamenii să-și stabilească și să atingă obiective și poate ajuta la prevenirea izolării prin aducerea oamenilor în comunitate.

Somnul.

Beneficiile unui somn bun noaptea includ a fi alert pe timp de zi și reîmprospătat, capabil să te concentrezi și să îndeplinești sarcini fizice și mentale complexe. De asemenea, te ajută să te menți sănătos atât din punct de vedere psihic, cât și fizic și este un element cheie în gestionarea stresului.

Somnul este important pentru funcționarea creierului și este strâns legat de neurotransmițători asociați cu dispoziția, cum ar fi serotonina și melatonina.

Efectele lipsei somnului asupra stării de spirit și a stării emoționale sunt adesea imediate. Ca să ne dăm seama despre aceste efectele, putem arunca o privire asupra unui copil epuizat care nu a dormit suficient. Când micuții duc lipsă de somn, pot fi emoționali, iritabili, iraționali și mai puțin capabili să se concentreze sau să facă lucruri pe care le pot face în mod normal. Efectele nu sunt mult diferite la adulți! În plus față de somnolență și iritabilitate, adulții care nu dorm suficient nu funcționează la fel de bine fizic, au tulburări de memorie și atenție și le este greu să se concentreze.

Privarea de somn pune corpul sub stres, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a sistemului imunitar. Acest lucru face ca organismul să fie mai vulnerabil la răceli și gripă și alte infecții. În plus, un sistem imunitar lipsit de somn este, de asemenea, mai probabil să declanșeze tipul de răspunsuri inflamatorii care sunt implicate în dezvoltarea multor boli grave, inclusiv hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

Managementul stresului.

Nu se poate evita stresul. Viața tuturor are anumite presiuni și provocări. Uneori, acestea sunt lucruri interesante și pozitive.

Altele sunt neașteptate sau triste, cum ar fi o boală sau pierderea locului de muncă. Uneori stresul provine din lucruri minore, de zi cu zi.

Din moment ce nu se evită stresul, este important să aveți modalități sănătoase de gestionare a stresului.

Stresul contribuie atât la bolile fizice, cât și la cele psihice. În organism, stresul poate provoca hipertensiune arterială, stomac deranjat, dureri și insomnie. În minte, poate duce la anxietate, iritabilitate, emoții negative, dificultăți de concentrare, iritabilitate și modificări ale poftei de mâncare.

Persoanele ocupate și stresate pot neglija să mănânce bine. Este mai rapid să ridici mâncărurile – sau să omiți cu totul o masă – decât să faci cumpărăturile și să prepari ceva sănătos și hrănitor.

O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și un somn suficient vă ajută corpul și mintea să gestioneze stresul.

Faceți din propria voastră bunăstare o prioritate: mâncați sănătos, rămâneți activi, dormiți și alimentați relații sănătoase. Relația dintre sănătatea mintală și dietă este complexă – ambele sunt afectate și se influențează reciproc.

admin