Uleiuri comestibile cu care te poți întâlni
În timp ce anumite uleiuri oferă un impuls de sănătate, altele ar trebui utilizate cu precauție. Iată ce trebuie să știți despre acestea.
În ciuda a ceea ce ați auzit, grăsimea nu este un cuvânt atât de interzis. Printre funcțiile sale se numără sprijinirea creșterii celulare, protejarea organelor și rolul în absorbția nutrienților. Corpurile noastre au nevoie de grăsimi pentru a absorbi anumiți nutrienți solubili în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, împreună cu betacarotenul. Grăsimea contribuie, de asemenea, la sațietate sau la un sentiment de plenitudine, astfel organismul procesează grăsimile, împreună cu proteinele, mai lent decât carbohidrații, iar acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai plin și să susțineți o greutate sănătoasă. Asigurați-vă însă că alegeți uleiul potrivit, schimbând uleiurile care conțin grăsimi saturate cu cele bogate în grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate, care poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Cele mai bune 7 uleiuri pentru sănătatea ta
1. Ulei de măsline
Uleiul de măsline este un ingredient de bază, perfect pentru stropirea salatelor, pastelor și a diferitelor preparate reci. Uleiurile de măsline virgine sunt cele în care uleiul a fost extras fără a utiliza substanțe chimice, iar extra virginul este de cea mai înaltă calitate. Uleiul de măsline extra-virgin conține mai mult de 30 de compuși fenolici diferiți, unul dintre aceștia atrage multă atenție pentru efectul său potențial de protecție împotriva bolii Alzheimer. Puteți folosi ulei de măsline pentru feluri de mâncare și produse de patiserie, dar are un punct de fum relativ scăzut (temperatura la care uleiul începe să se descompună și începe să fumeze), deci nu este bun pentru prăjire.
2. Ulei de canola
Uleiul de canola are doar 7% grăsimi saturate și, la fel ca uleiul de măsline, are un conținut ridicat de grăsimi monoinsaturate. Conține, de asemenea, niveluri ridicate de grăsimi polinesaturate. Uleiul de canola are un punct de fum mai mare decât uleiul de măsline și o aromă neutră, deci este mai bun pentru gătirea cu căldură mai mare, cum ar fi prăjirea însă recomandat este pentru sosurile de salată și alte feluri de mâncare în care doriți ca uleiul să adauge o anumită aromă.
3. Ulei din semințe de in
Uleiul de semințe de in, în special, poate ajuta la reducerea simptomelor artritei. Alt avantaj? Uleiul de semințe de in conține acizi grași omega-6, care sunt, de asemenea, importanți pentru sănătatea dumneavoastră, aceștia fiind corelați cu șanse mai mici de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces precoce. Nu încălziți acest ulei, deoarece acest lucru poate perturba conținutul de acizi grași, în schimb, utilizați-l în feluri de mâncare reci, cum ar fi smoothie-uri și salate, este fantastic stropit peste verdeață sau cereale integrale sau ca marinadă.
4. Ulei de avocado
Dacă iubești avocado, de ce să nu încerci uleiul de avocado? Avocado și uleiul de avocado sunt bogate în grăsimi mononesaturate sănătoase. Uleiul de avocado are un punct de fum mai mare decât uleiul de măsline, deci este mai bun pentru gătitul cu căldură mai mare, aroma neutră a uleiului de avocado îl face de asemenea o opțiune bună pentru utilizare la coacere.
5. Ulei de nucă
Uleiul de nucă este o alegere sănătoasă și o sursă bună de acizi grași omega-3, în principal acid alfa-linolenic. Uleiul de nucă este nerafinat și are un punct de fum foarte scăzut, deci nu ar trebui să fie folosit pentru gătit. Are o aromă bogată, de nuci și este bun pentru sosuri de salată și ca un stimulent de aromă în deserturi sau preparate care pot beneficia de aroma plăcută de nuci.
6. Ulei de susan
Un element esențial în rețetele asiatice și indiene este uleiul de susan. Uleiul de susan are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante cunoscute, ajutând la scăderea șanselor de îmbolnăviri cardiovasculare și ateroscleroze. Are un punct de fum ridicat, ceea ce îl face bun pentru gătitul cu căldură ridicată, cum ar fi prăjirea, însă are o aromă puternică.
7. Ulei din semințe de struguri
Uleiul de semințe de struguri are un conținut scăzut de grăsimi saturate și are un punct ridicat de fum, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru toate tipurile de gătit și grătar. Aroma sa de nuci, dar blândă, funcționează bine și în sosurile de salată sau stropit peste legume coapte.
3 uleiuri de limitat sau de evitat
1. Ulei de cocos
Acest ulei este foarte controversat. Unii experți îl interzic, alții îl acceptă. Uleiul de cocos, care este solid la temperatura camerei, este compus din aproximativ 90% grăsimi saturate. Uleiul de cocos are o cantitate mare de acizi grași cu lanț mediu, care sunt mai greu de transformat pentru organism. Uleiul de cocos poate crește și nivelul colesterolului LDL. Deși are și beneficii, acest ulei are şi câteva contraindicaţii ne fiind indicat consumul lui de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de cele care suferă de diabet zaharat şi obezitate. De asemenea nu este indicat pentru femeiele însărcinate sau care alăptează.
2. Uleiuri parțial hidrogenate
Sursa primară de grăsimi trans nesănătoase din dieta unei persoane este parțial uleiul hidrogenat, care poate fi găsit în alimentele procesate. Aceste grăsimi trans artificiale sunt create printr-un proces industrial care adaugă hidrogen la uleiurile vegetale lichide pentru a le face mai solide. Oamenii ar trebui să evite uleiurile parțial hidrogenate care conțin acizi grași trans. Ele ajută la menținerea termenului de valabilitate al unui produs, dar sunt în detrimentul sănătății umane.
3. Ulei de palmier
Uleiul de palmier este compus din părți aproximativ egale grăsimi saturate și grăsimi nesaturate. Deoarece este semisolid la temperatura camerei, este adesea utilizat în alimentele procesate în locul uleiurilor parțial hidrogenate. Persoanele cu diabet sau predispuse la diabet ar trebui să acorde o atenție deosebită consumului de grăsimi saturate (deoarece prezintă un risc mai mare de boli de inimă) și să evite sursele de grăsime precum uleiul de palmier.
Uleiurile pot varia foarte mult în ceea ce privește conținutul lor de grăsimi și, în principiu, cu cât un ulei are mai multe grăsimi poli și monoinsaturate, cu atât este mai sănătos, iar cu cât are mai multe grăsimi saturate, cu atât este mai puțin sănătos.