CONDIMENTE FĂRĂ FRONTIERE – GHIMBIRUL
Ghimbirul este o plantă cu flori care își are originea în Asia de Sud-Est. Este printre cele mai sănătoase (și delicioase) condimente de pe planetă. Aparține familiei Zingiberaceae și este strâns legată de turmeric, cardamom și galangal. Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea folosită în mod obișnuit ca și condiment. Se numește adesea rădăcină de ghimbir sau, pur și simplu, ghimbir. Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră, ca ulei sau suc. Este un ingredient foarte comun în rețete. Uneori se adaugă alimentelor procesate și cosmeticelor.
Aromă și savoare
Gustul său exotic, revigorant, ușor picant, cu o aromă multifațetată și totodată condiment răcoritor – Ghimbirul este din ce în ce mai popular în Europa și din ce în ce mai folosit și în bucătăria românilor.
Uz culinar
Este ideal pentru utilizarea în băuturi răcoritoare carbonizate, amestec de bere și băuturi energizante, dar se armonizează și cu băuturile neliniștite și cu ceai, precum și cu sirop. Dacă vine vorba de mâncăruri, acesta poate fi folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, totodată prezintă concepte inovatoare de produse pentru cofetărie și înghețată cu un profil de gust interesant. Se foloseşte pe scară largă în bucătăria tradiţională indiană. De la condimentarea mâncărurilor din carne și a preparatelor de panificaţie până diferite deserturi.
Produse obținute din ghimbir
Utilizarea frecventă a ghimbirului a făcut ca acesta să fie folosit în diverse forme. Ghimbirul uscat are o natură mai fierbinte, pasta de ghimbir este folosită în principal ca și condiment, uleiul de ghimbir se obține printr-un proces de distilare cu abur. Ghimbirul îl mai întâlnim și deshidratat, bomboane de ghimbir, pudră de ghimbir, oleorășini, condiment de ghimbir uscat, condiment de ghimbir măcinat și așa mai departe.
Plantă de leac
Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a ajuta la combaterea gripei și a răcelii. Printre multe alte beneficii, consumul de ghimbir poate ajuta la: tratarea multor forme de greață, în special grețurile matinale, pierderea în greutate, ameliorarea simptomelor de osteoartrita, poate scădea drastic glicemia și poate îmbunătăți factorii de risc pentru bolile de inimă, poate ajuta la tratarea indigestiei cronice, poate reduce semnificativ durerile menstruale, poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, poate îmbunătăți funcția creierului și poate proteja împotriva bolii Alzheimer.
Cu așa o plantă minunată, ar fi păcat să nu adaugi ghimbir în dieta ta, și poți face acest lucru prin ceea ce mănânci și bei. Îl poți combina perfect cu carnea de pui, de la: pui cu ghimbir, pui usturoi-ghimbir cu coriandru și mentă, pui picant portocale-ghimbir, pui lamaie-ghimbir, până la diferitele băuturi: ceai proaspăt de ghimbir, ceai de rădăcină de ghimbir, suc de ghimbir malian etc.
Ghimbirul este încărcat cu substanțe nutritive și compuși bioactivi care au beneficii puternice pentru corpul și creierul tău. Este unul dintre puținele superalimente care merită de fapt acest termen.