Consumul piersicilor, un deliciu sănătos.
Atunci când piersicile de vară s-au copt, după ce savurezi cu nerăbdare din primul rod din an, constați că sunt una dintre cele mai bune invenții ale naturii. Sunt moi și dulci, au un miros divin, au un gust bun proaspete și sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Piersicile pot fi lăudate pentru o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, o inimă mai sănătoasă, un sistem imunitar mai puternic și simptome de alergie îmbunătățite.
Valoarea nutritivă a piersicilor
Piersicile fac parte din tipul fructelor cu sâmburi, la fel ca prunele, caisele, cireșele și nectarine. După cum sugerează și numele ștințific (Prunus persica), fructele cu sâmburi au o groapă centrală asemănătoare cu sâmburele. Piersicile vin de cele mai multe ori acoperite frecvent de peri, au forma sferică cu un diametru de 4 – 10 cm, având nuanțe de culoare de la verde deschis, galben la roșiatic și oferă mai multe beneficii nutriționale.
O piersică mare (aproximativ 150 de grame) are aproximativ:
68 de calorii.
2 grame de fibre.
1,3 grame de proteine.
Piersicile sunt, de asemenea, o sursă moderată de vitamine și minerale, în special:
Vitamina C.
Vitamina A.
Potasiu.
Beneficiile piersicilor pentru sănătate.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, am să vă evidențiez câteva dintre beneficile consumului moderat de piersici.
Sănătate pentru inima ta.
Toate tipurile de fructe sunt o parte importantă a unei diete sănătoase pentru inimă, însă este posibil ca piersicile să aibă unele beneficii specifice. Cercetările efectuate pe animale au lăsat să iasă la iveală că extractul de piersici poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale crescute. Piersicile sunt, de asemenea, o sursă moderată de potasiu, care este un nutrient important pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale.
Problemele cu digestia, la timpul trecut.
Piersicile conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile ajută la stabilizarea zahărului din sânge și ține sub control nivelul colesterolului. Fibrele insolubile ajută la digestie și ajută la prevenirea constipației. Consumul de piele a fructelor poate maximiza aportul de fibre.
Nici ceaiurile de piersici nu sunt de neglijat atunci când ai probleme cu digestia. Unele studii sugerează că ceaiul și extractele din flori de piersic pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
Ajută la scăderea inflamațiilor.
Polifenolii din plante (micronutrienți) și prebioticele (bacteriile vii) care se găsesc în piersici, dar și în alte alimente pe bază de plante, pot scădea inflamația, ceea ce, la rândul său, poate reduce riscul de apariție a multor boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer chiar și boala Alzheimer.
Sistemul imunitar are numai de câștigat devenind mai puternic.
Pielea piersicii și pulpa suculentă conține antioxidanți buni pentru sistemul imunitar, inclusiv vitamina C, polifenoli și carotenoizi. Antioxidanții sunt compuși din plante care luptă împotriva distrugerii celulelor, iar dietele bogate în antioxidanți vă pot ajuta să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a diferitelor boli, inclusiv a cancerului.
De fapt, oamenii de știință au descoperit că femeile aflate în postmenopauză care consumau cel puțin două porții de piersici pe săptămână au avut rate mai scăzute ale anumitor tipuri de cancer de sân. Unele cercetări, aflate în diferite stadii, au mai descoperit că extractele din sâmburi de piersici ar putea reduce răspunsul alergic al organismului.
Ten mai neted și ochi mai sănătoși
Piersicile sunt o sursă moderată de beta caroten, un pigment roșu-portocaliu găsit în în aceste fructe. Corpul transformă beta-carotenul în vitamina A, vitamină care este esențială pentru o vedere sănătoasă. Unele cercetări de laborator au descoperit că, atunci când sunt aplicate pe piele, extractele din sâmburi de piersici sau flori de piersici ar putea reduce daunele UV și pot ajuta pielea să rețină umiditatea.
Datorită naturii sale acide, nu este recomandat consumul de piersici pe stomacul gol sau la prima oră dimineața. Cu toate acestea, piersicile pot fi o gustare grozavă. Le poți adăuga în shake-uri, smoothie-uri și salate.