Cu sau fără sare?
Istorie cu … sare
Se pare că sarea, respectiv clorura de sodiu, a fost folosită de om din cele mai vechi timpuri. Strămoșii noștri romani au denumit-o sal, solis care provenea din salanon-ul vechilor limbi iraniene; în slava veche se numește sali, iar germanii au cunoscut-o mai întâi ca salt și apoi salz.
Substanță chimică cu multiple întrebuințări a fost poate în cea mai mare măsură prezentă în viața locuitorilor de pe teritoriul țării noastre. Acest lucru este confirmat și de numeroase expresii din limba română ca: sarea pământului, sarea în bucate, etc. prin care se urmărește să se evidențieze ceva de preț, valoros. În tradiția poporului nostru, pentru a sublinia cinstea care se acordă unui oaspete însemnat i se oferă acestuia pâine și sare.
Organism și …sare
Sarea se elimină, în general, din organism în cea mai mare parte pe cale urinară (prin urină), dar și pe cale cutanată (prin transpirație). În stările patologice (de boală) clorura de sodiu se mai elimină și pe cale digestivă prin vărsături sau diaree. Așa se explică de ce în unele boli, în funcție de necesitățile crescute sau pierderile suferite, este indicată o cantitate de sare mai mare, care să ducă la atenuarea sau eliminarea tulburărilor care provoacă aceste manifestări (vărsături, diaree, transpirații abundente).
În aceste cazuri sarea are acțiune terapeutică, existând chiar anumite afecțiuni digestive sau infecții acute în care sunt indicate ape minerale sărate, în cură internă sau și în uz extern, sarea se utilizează în pulverizații, irigații , aerosoli, pentru băi, afecțiuni reumatice, etc.
Dar pe cât de benefică este sarea la un organism normal, pe atât de dăunătoare poate deveni în cazuri de boală. Astfel, în anumite boli, administrarea de sare în cantitatea obisnuită pentru omul normal, poate conduce la retenție salină, urmată de cea hidrică (retenție de sare și apă) dând edemele, localizate sau generalizare sub formă de umflături ale pielii datorită lichidului care se acumulează sub ea.
Sarea se elimină cel mai des din organism prin rinichi. Atunci când rinichiul este bolnav, deci în anumite afecțiuni renale, se impune o restricție de sare pe timp îndelungat, în funcție de evoluția bolii. Și în anumite boli de piele este indicată o restricție salină în alimentație ca și în insuficența cardiacă cu edeme (boli ale inimii, datorită cărora este reținută apa în organism).
Medicii au stabilit cu certitudine că există un raport direct între sarea consumată și valorile tensiunii arteriale și că odată instalată hipertensiunea arterială ( adică o creștere a tensiunii arteriale peste limitele normale) este obligatorie scăderea consumului de sare sub 5 gr./zi.
Alimente cu sau fără… sare
La un regim fără sare, trebuie evitate alimentele cu un conținut mai mare de sare. Dintre acestea nu trebuie uitat untul și pâinea dar nici laptele natural care conține 1,2 – 1,8 gr. de sare la litru. Astfel, pâinea poate fi înlocuită cu pâine fără sare realizându-se o reducere a aportului de sare la 2,5-3 gr./zi ceea ce în Na+ înseamnă 1 – 1,2 gr./zi.
Deci, un regim cu restricție de sare, ca de exemplu cel care conține 1gr. de sare de bucătărie, corespunde la un aport de 0,4 gr. de sodiu. Iată câteva alternative la alimente cu sare.
100 grame alimente | Sodiu în miligrame | 100 grame alimente | Sodiu în miligrame |
Lapte de vacă, dulce, bătut, smântânit, iaurt | 50 | Lapte de bivoliță | 0 |
Carne de vacă, porc, oaie, miel, găină, gâscă, rață | 65-84 | Carne de căprioară, mistreț | 0 |
Ficat de vițel, taur, vacă | 87 | Ficat de porc (tânăr sau bătrân) | 0 |
Castraveți, ceapă verde, ceapă uscată, dovlecei, mazăre verde boabe | 15 – 25 | Ardei gras (verde sau roșu), pătrunjel frunze, urzici | 0 |
Afine, banane, caise, căpșuni, cireșe, coarne, gutui, mere, mure | 1 – 5 | Ananas, cireșe amare, fructe uscate (caise, măceșe, mere, pere, piersici) | 0 |
Pâine albă, neagră, secară, cornuri | 360 – 400 | Pâine graham | 0 |
Făină de grâu, mălai, orez decorativ, paste făinoase | 10 – 200 | Făină de secară | 0 |
Alune în coajă, arahide, migdale dulci, nuci | 3 – 7 | Semințe de dovleac, floarea-soarelui | 0 |
Miere de albine, cacao praf, ciocolată menaj | 5 – 60 | Amidon, nuga, marmeladă | 0 |
Smântână, unt | 10 – 35 | Untură de gâscă, uleiuri | 0 |
Bere, vin | 7 – 8 | Țuică, rom | 0 |
În concluzie, sarea este necesară în alimentație într-o anumită cantitate însă poate fi și dăunătoare în anumite boli în care medicul hotorăște diminuarea sau suprimarea ei.