Vitaminele A, E, și D, pot reduce riscul afecțiunilor respiratorii, inclusiv cele cauzate de COVID-19

Studiu: Association between vitamin intake and respiratory complaints in adults from the UK National Diet and Nutrition Survey.

Obiectivele acestui studiu au fost: Examinarea asocierii transversale dintre vitaminele A, E, și D din dietă și prevalența afecțiunilor respiratorii într-un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți.

În concluzie, studiul arată că suplimentarea vitaminelor A, E, și D, prin schimbări de dietă reduce riscul unei persoane de a dezvolta afecțiuni respiratorii, inclusiv cele cauzate de gripă și COVID-19.

Datele au arătat că persoanele care au consumat cantitățile recomandate din cele trei substanțe nutritive cheie, au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta gripă, răceli, boli pulmonare obstructive cronice și astm.

Principalele surse ideale de vitamina A:

Ficatul de vită

Ficatul de animale se numără printre cele mai bogate surse de vitamina A. O porție de 85 de grame de ficat de vită fript conține aproximativ 6.5 micrograme de vitamina A, echivalentul a 444% din doza zilnică recomandată.

Uleiul de ficat de cod

Ficatul de pește este, de asemenea, o sursă extrem de importantă de vitamina A și una dintre cele mai bogate surse de acizi grași omega-3, aceștia având rol în combaterea inflamației, protecția inimii și prevenirea depresiei, însa mai conține și cantități ridicate de vitamina D.

Cartofii dulci

Vitamina A este prezentă în acest aliment sub formă de beta-caroten. Daca mâncăm un cartof dulce întreg, copt în coajă, ne asigurăm necesarul zilnic de vitamina A.

Morcovii

Morcovii sunt bogati în beta-caroten, iar pe lângă, morcovii oferă cantități crescute de fibre, ajutând în acest mod la prevenirea constipației și la menținerea sănătății intestinale.

Spanacul

Îl găsim tot timpul! Doar 100 de grame de spanac furnizează aproape 200% din necesarul zilnic de vitamina A, dar și cantități crescute de magneziu și fier.

Broccoli

O cantitate de 100 de grame de broccoli oferă 34 de calorii și peste 12% din cantitatea necesară de vitamina A. De asemenea, aceste legume sunt bogate și în alte vitamine, de exemplu C si K.

Ardeiul gras rosu este cel mai gustos acum toamna.

Doar 100 de grame de ardei gras rosu oferă peste jumătate din necesarul zilnic de vitamina A. În plus, este sărac în calorii, dar bogat în vitamina C, vitamina B6 și acid folic.

Dovleacul

Dovleacul poate fi folosit în numeroase rețete, fiind foarte gustos și hrănitor.

Pe lângă vitamina A, dovlecii oferă și cantități crescute de vitamina C, luteină, zeaxantină, fier și calciu.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în:

  • Nuca Românescă
  • Arahide
  • Alune
  • Migdale
  • Ficat
  • Germeni de grâu
  • Uleiuri vegetale
  • Avocado
  • Gălbenuş de ou

De unde luăm vitamina D?

Cea mai buna sursă naturală de vitamina D sunt razele ultraviolete ale soarelui 10-15 minute, cel puțin de două ori pe săptămână. În anotimpul rece, pentru a vă menține un nivel optim de vitamina D, poate fi necesar sa luați suplimente alimentare cu această vitamină.

Deși alimentele nu reprezintă cea mai eficientă metodă de a obține intreaga cantitate de vitamina D necesară organismului, acestea pot contribui la creșterea valorilor în asociere cu expunerea la soare.Sursele alimentare bogate în vitamina D sunt: untul, brânza, laptele, iaurtul, ficatul, gălbenușul, peștele (hering, macrou, somon, sardine în ulei, ton), uleiul de pește, sucul de portocale.

admin