11 beneficii bazate pe dovezi ale consumului de PEȘTE

Se știe că peștele este printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Este plin cu substanțe nutritive importante, precum proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corp și creier.
Iată 11 beneficii pentru sănătate ale consumului de pește, care sunt susținute de cercetări.

1.Bogat în substanțe nutritive importante, peștele este plin de nutrienți care lipsesc celor mai mulți oameni. Aceasta include proteine de înaltă calitate, iod, diverse vitamine și minerale. Speciile grase sunt uneori considerate cele mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că peștii grași, inclusiv somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul, sunt mai bogate în nutrienți pe bază de grăsimi. Aceasta include vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi care lipsește multor persoane. Peștii ”se laudă”, de asemenea, cu acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului reducând riscul aparițiilor diferitelor boli. Pentru a vă îndeplini necesarul de omega-3, se recomandă consumul de pește cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.

2.Poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, acestea fiind cele mai frecvente două cauze ale morții premature în lume. În mod surprinzător, multe studii observaționale ample arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pește, prezintă un risc mai scăzut cu până la 15%, de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și moarte cauzată de boli de inimă.

3.Conține substanțe nutritive care sunt cruciale în timpul dezvoltării. Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare. Acidul docosahexaenoic cu grăsimi omega-3 (DHA) este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor. Din acest motiv, este adesea recomandat ca femeile însărcinate și care alăptează să mănânce suficienți acizi grași omega-3. Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur, care este legat de problemele de dezvoltare a creierului, astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce doar pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele și păstrăvul, și nu mai mult (340 grame) pe săptămână. De asemenea, ar trebui să evite peștele crud și cel nepreparat, deoarece acesta poate conține microorganisme care pot dăuna fătului.

4.Poate stimula sănătatea creierului. Funcția creierului scade adesea odată cu îmbătrânirea. În timp ce declinul mental ușor este normal, există și afecțiuni neurodegenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer. Multe studii observaționale arată că persoanele care mănâncă mai mult pește au rate mai scăzute de declin mental. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care mănâncă pește în fiecare săptămână au mai multă substanță cenușie – țesutul funcțional major al creierului – în părțile creierului care reglează emoția și memoria.

5.Poate ajuta la prevenirea și tratarea depresiei. Depresia este o afecțiune mentală obișnuită. Se caracterizează prin dispoziție scăzută, tristețe, energie scăzută și pierderea interesului pentru viață și activități. Deși nu se discută aproape la fel de mult ca bolile de inimă sau obezitatea, depresia este în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Studiile au constatat că persoanele care mănâncă pește în mod regulat sunt mult mai puțin susceptibile de a deveni depresive. Numeroase studii controlate relevă, de asemenea, că acizii grași omega-3 pot combate depresia și pot crește semnificativ eficacitatea medicamentelor antidepresive.

6.O bună sursă dietetică de vitamina D. Vitamina D funcționează ca un hormon steroid în corpul tău și cca. 4 din 10 persoane au deficiență sau conținut scăzut de Vitamina D. Peștele și produsele din pește sunt printre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Pești cum ar fi somonul și heringul, conțin cele mai mari cantități. O singură porție de 113 grame de pește gătit, aduce un aport de aproape 100% din necesarul de vitamina D. Unele uleiuri de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina D, oferind mai mult de 200% din valoarea zilnică într-o singură lingură (15 ml).

7.Vă poate reduce riscul de boli autoimune. Bolile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar atacă și distruge în mod greșit țesuturile sănătoase ale corpului. Mai multe studii leagă aportul de omega-3 sau ulei de pește de un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și de o formă de diabet autoimun la adulți. Unii experți consideră că un consum ridicat de pește poate reduce, de asemenea, riscul de artrită reumatoidă și scleroză multiplă.

8.Poate ajuta la prevenirea astmului bronșic la copii. Astmul este o boală frecventă caracterizată prin inflamația cronică a căilor respiratorii. Ratele acestei afecțiuni au crescut dramatic în ultimele decenii. Studiile arată că un consum regulat de pește este legat de un risc cu 24% mai mic de astm la copii.

9.Vă poate proteja vederea la bătrânețe. Degenerescența maculară legată de vârstă este o cauză principală a tulburărilor de vedere și a orbirii, care afectează în cea mai mare parte adulții vârstnici. Unele dovezi sugerează că dacă consumăm pește regulat, acizii grași omega-3 și conținutul ridicat in fosfor, pot proteja împotriva acestei boli. Într-un studiu, aportul regulat de pește a fost legat de un risc cu 42% mai mic la femei de a face această boală.

10.Peștele poate îmbunătăți calitatea somnului. Tulburările de somn au devenit incredibil de frecvente la nivel mondial. Într-un studiu de 6 luni efectuat la 95 de bărbați de vârstă mijlocie, o masă cu pește de 3 ori pe săptămână a dus la îmbunătățiri atât în somn, cât și în funcționarea optimă a organismului. Cercetătorii au apreciat că acest lucru a fost cauzat de conținutul bogat de vitamina D și fosfor.

11.Delicios și ușor de pregătit. Din acest motiv, ar trebui să fie relativ ușor să îl încorporezi în dieta ta. Consumul de pește de una sau două ori pe săptămână este considerat suficient pentru a profita de beneficiile sale. Dacă este posibil, alegeți peștele capturat sălbatic, mai degrabă decât cel de crescătorie. Peștele sălbatic are tendința de a avea mai mulți omega-3 și este mai puțin probabil să fie contaminat cu poluanți dăunători. Peștele poate fi preparat copt, pe grătar sau fiert. Se asociază bine cu o multitudine de legume și cereale.

admin