Condimente fără frontiere – Leușteanul
Se crede că leușteanul este originar din Persia și că a fost aclimatizat, cu multă vreme în urmă, mai întâi în sudul Europei. E utilizat în gastronomie încă din antichitate, fiind unul dintre cele mai folosite condimente din bucătăria romană. De aceea chefii bucătari care gătesc mâncăruri tradiționale din timpul Romei antice, au în permanență la îndemână leușteanul. Astăzi, leușteanul este folosit în continuare în Sudul și Centrul Europei, dar și în Scandinavia. În unele regiuni este socotit ca fiind planta dragostei și i se mai spune „bețișorul dragostei”, „floare de lingoare” sau „floarea dragostei”.
În bucătărie
Aroma lui caracteristică se potrivește de minune cu oțeturile aromate și murăturile. Mai mult, carnea de vită este deseori asezonată cu frunze de leuștean. În bucătăria italienească, unde leușteanul este cultivat din timpuri străvechi, îl regăsim aproape în fiecare casă. Leușteanul îl putem folosi la prepararea salatelor, a sosurilor de tomate, adeseori în combinație cu oregano, pentru aromarea ciorbelor, supelor, pastelor, sosurilor, marinatelor, precum și a unor preparate cu brânzeturi.
Plantă de leac
Planta întreagă are virtuți medicale. Bogată în vitamina C și în conținutul diversificat de minerale ajută la tratarea diferitelor boli și ameliorarea unor simptome urmare a diferitelor afecțiuni. Leușteanul este un bun diuretic, stimulează pofta de mâncare și grăbește digestia, calmează colicile și este eficient în curele de detoxifiere. Frunzele se recoltează când e soare puternic dar se usucă la umbră. Din acestea putem prepara infuzii, care apoi băute calde, tratează hipertensiunea, tusea convulsivă și retenția de apă din țesuturi. Tot frunzele sunt antiseptice, puse pe diverse răni și ulcerații, grăbesc vindecarea. Semințele în infuzie sunt utile în ameliorarea tulburărilor menstruale, în colici și stimularea sistemului nervos. Rădăcina are proprietăți aromate și carminative, fiind administrată în afecțiuni uterine, hipertensive, dar și în cazul unor tulburări cardiace. De asememenea se mai pot face tincturi care folosesc la vindecarea diferitelor afecțiuni.
Cu o asemenea plantă, aromată și plină de beneficii nu ne lipsește decât să ne amintim să o folosim tot timpul ori de câte ori este cu putință.