𝐎𝐛𝐞𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 – 𝐛𝐨𝐚𝐥ă 𝐚 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞

În anumite limite, care, dincolo de indici și tabele, sunt indicate de bunul simț, minusul sau excesul de kilograme nu reprezintă expresia unor stări de boală. Abaterile mari de la normal devin însă îngrijorătoare, chiar dacă sunt însoțite de alte simptome evidente. Deficitul accentuat de greutate, ca și obezitatea, reprezintă prin ele însele un anumit tip de boli, deoarece antrenează în timp tulburări cronice în funcționarea diferitelor sectoare ale organismului.

Statisticile arată că, în majoritatea regiunilor civilizate ale globului, în rândul populației cu standard de viață ridicat sau mediu, frecvența obezității este mult mai ridicată decât aceea a deficitelor ponderale accentuate. În special locuitorii orașelor, care cresc vertiginos în lumea modernă, dau contingente din ce în ce mai mari de obezi. Obezitatea este astfel, cel puțin parțial, o boală a civilizației moderne.

Factorii care generează creșterea obezității în lumea de azi sunt multiplii și acționează într-un complex pe care-l denumim, de obicei, mod general de viață. Dintre ei se desprind însă, ca elemente principale, alimentația incorectă și sedentarismul.

Alimentația incorectă constă nu numai dintr-un consum excesiv global de alimente, ci și dintr-un prost echilibru al componentelor hranei. Aceste greșeli au, desigur, și un caracter individual, fiind consecințe ale unor obiceiuri proprii, dar sunt strâns legate și de împrejurări complexe de ordin social.

Mesele neregulate, în grabă, aportul alimentar inegal de la o zi la alta, consumul ocazional de „suplimente” lăcomia stimulată de oferte îmbietoare (cu chip de „automate”, „expresuri”, bufete, fast-food, food drive-uri, etc) – iată numai o parte din căile prin care trepidanta viață a civilizației moderne contribuie la acumularea crescândă de kilogramele suplimentare.

Este sugestivă o statistică originală, care arată că un sfert din reclamele difuzate prin intermediul media, se referă la medicamente sau alte mijloace de combatere a tulburărilor digestive și în special a obezității.

Sedentarismul, la rândul său, îmbracă numeroase forme în cadrul vieții civilizate. Parțial impus de condițiile de muncă și de stilul vieții noi, parțial acceptat cu îngăduință ca un surplus de „comoditate” – sedentarismul își sporește necontenit contribuția la creșterea numărului de persoane grase sau obeze.

admin