Cu cât mai lungă cingătoarea, cu atât mai scurtă viața
Deși pe ici pe colo mai poate persista ideea după care a fi gras înseamnă a fi și înfloritor, sănătos, am auzit chiar și sexy, părerea inversă a devenit dominantă și a căpătat un caracter de axiomă, chiar și pentru mulți dintre obezi.
Este bine cunoscut faptul că surplusul marcat de kilograme favorizează apariția și evoluția unor tulburări foarte diferite, dar în primul rând a bolilor cardio vasculare și a diabetului zaharat.
- Datorită greutății crescute, activitatea musculară cere de la inima și vasele obezului un efort suplimentar, ceea ce face ca frecvența hipertensiunii arteriale să fie mai crescută printre persoanele obeze.
- Diabetul zaharat este mai frecvent la persoanele obeze decât la cele cu greutate normală. Un cunoscut diabetolog, a numit diabetul „nebunia oamenilor grași”, iar obezitatea „poarta deschisă diabetului”. Simpla reducere a greutății unui obez diabetic către normal, fără aplicarea altor tratamente, reduce pierderea glucozei prin sânge cu cca. 75%.
- Există observații care arată că persoanele cu obezitate accentuată sunt mai puțin rezistente la infecții și suportă mai greu intervențiile chirurgicala decât persoanele cu greutate normală.
- Datele statistice indică o frecvență ridicată a calculozei biliare la obezi: aproape 90% din purtătorii de calculi biliari sunt obezi.
Toate aceste „complicații” ale obezității, ca și alte tulburări, pentru dezvoltatea cărora surplusul de kilograme creează un tren favorabil, scurtează însăși durata medie a vieții. Statisticile arată că după vârsta de 35 de ani, mortalitatea persoanelor obeze este mult mai mare decât aceea a persoanelor slabe sau având o greutate normală.
Cu cât surplusul de kilograme este mai mare, cu atât indicele de mortalitate crește.