Datorita ei, povestea vietii noastre curge frumos

Aparent ceva, banal, in fapt ceva primordial: apa – greu de gasit ceva mai comun! In fiecare moment ne inconjoara, o gasim in toate formele, o regasim in limbajul de zi cu zi. Ne trezim spunand cu dispret: „n-are niciun gust! E apa chioara!” sau: „s-a dus pe apa sambetei” sau: „hai, ca nu stai in apa!” sau „sangele apa nu se face” si multe altele. Dincolo de bogatia semantica, apa este un element esential vietii. Ne inconjoara inca din momentul in care ne intrupam pe aceasta lume, inca inainte de nastere si ne insoteste in fiecare moment al vietii noastre. Apa este, in fapt, cheia unei vieti sanatoase si echilibrate. De ce este ea atat de importanta pentru fiecare din noi?

E suficient sa spunem ca, daca fara hrana omul poate supravietui timp de mai bine de o luna, fara apa poate supravietui doar cateva zile. Zilnic, corpul nostru pierde intre 2 si 3 litri de apa prin respiratie, transpiratie, urina si fecale, apa fiind principalul transportor al produsilor de excretie (toxine) rezultati din metabolism. Daca aceasta apa nu este permanent inlocuita de un aport optim, atunci intreg organismul va suferi, caci toate procesele se vor desfasura in modul de „avarie”, deshidratarea  stand la baza multor probleme de sanatate.

In ceea ce priveste compozitia corpului uman, aproape 2/3 (in medie 60%) este reprezentata de apa. Proportiiile variaza in functie de varsta – corpul unui bebelus contine aproximativ 75% apa, in timp ce, la adulti, apa reprezinta 50% din corp. De asemenea, se stie ca barbatii au cu aproximativ 5 – 10% mai multa apa in organism, dar se si deshidratreaza mai usor; in schimb, femeile gravide sau cele care alapteaza au nevoie de o cantitate sporita de apa in organism.

Cea mai mare cantitate a apei din corp se gaseste in interiorul miliardelor de celule ce alcatuiesc organismul. Apa se regaseste, de asemenea, in compozitia sangelui si a lichidelor ce protejeaza diferite organe (inconjurand creierul, maduva spinarii, inima, plamanii) ori fatul (inconjurat de lichid amniotic) sau ajuta la buna functionare a articulatiilor (lichidul sinovial), dar se mai regaseste si in compozitia lichidului interstitial – cel ce inconjoara celulele.

Compozitia in apa a organelor din corp este diferita: creierul si pamanii contin peste 80 % apa, pielea, inima, muschii  – peste 70%, pe cand oasele contin doar 22% apa. In afara de rolul de transportor al substantelor estentiale pentru viata celulei, de rol de protectie a diferitelor organe, vehicul de eliminare a toxinelor (prin respiratie, transpiratie, urina si fecale), apa ajuta corpul sa isi regleze temperatura. Apa inmagazineaza cantitati mari de energie termica; astfel, intr-un mediul cald, corpul va pierde caldura prin transpiratie (proces de evaporare a apei) iar intr-un mediu rece , pentru a limita pierderile de caldura, organismul va limita pierderea de apa, prin contractia vaselor de la nivelul pielii, scazand astfel transpiratia si, deci, pierderea de caldura.

Toate reactiile biochimice care au loc in organism se produc in mediul apos. Ochii, de asemenea au nevoie de o continua hidratare. Aceasta se asigura prin clipire (clipim de 15-20 de ori/min pentru a avea ochiul bine lubrifiat). Corpul uman isi poate regla temperatura prin intermediul apei, excesul de caldura dispersandu-se prin transpiratie. Apa hidrateaza pielea lasand-o fina, neteda, supla si fara riduri. Fie prin urina, fie prin sudoare, apa ajuta la reducerea toxinelor care se acumuleaza in organism. Apa ajuta la prevenirea constipatiei prin imbunatatirea peristaltismului intestinal, fecalele eliminandu-se mai usor.

De ce nu ne putem lipsi de apa?

La nivel cerebral, informatia este prelucrata si se formeaza senzatia de sete. O diminuare de doar 2% de apa in organism duce la aparitia primelor semne de deshidratare: pierderi scurte de memorie, dificultate de concentrare pe obiecte sau pe litere mici. Un deficit de apa de 4% duce la cefalee, iritabilitate, somnolenta, dificultati de concentrare.

O deshidratare de 15% este incompatibila cu viata!

Setea este semnul lipsei de apa din organism. Celulele din diferite tesuturi, ajungand la un moment dat, mai ales vara, sa nu mai aiba destula apa, anunta creierul despre lipsa acesteia.

In cazul in care nu avem suficienta apa in organism, fecalele raman pentru mai mult timp in colon, toxinele din ele ajung in sange si produc cefalee, boli hepatice, boli renale etc.

Nu in ultimul rand, apa protejeaza si amortizeaza organele interne, intra in compozitia celulelor, transporta nutrientii si oxigenul la toate celulele din corp, umezeste ochii, gura, fosele nazale, imbunatateste concentrarea si timpul de reactie.

Cata apa sa bem?

Mentinerea unei hidratari adecvate este esentiala, daca dorim sa ne mentinem sanatatea fizica si mentala.

Corpul uman are nevoie zilnic de circa 30 ml de apa pentru fiecare kilogram/corp, deci cantitatea necesara depinde de greutatea corporala (ex. in cazul unei greutati corporale de 70 kg avem nevoie de : 70 x 30 ml = 2.100 ml = 2,1 litru pe zi!)

Necesarul de apa se acopera prin aportul alimentar, fie sub forma de lichide, fie sub forma de apa continuta in alimentele solide.

Apa nu se bea chiar la intamplare. Daca o bei la momentul corect ea va avea eficienta maxima, astfel:

  • 2 pahare cu apa imediat dupa trezire ajuta la activarea organelor interne
  • 1pahar cu apa cu 30 min inainte de masa ajuta digestia
  • 1pahar cu apa inainte de a face baie ajuta la scaderea presiunii sanguine
  • 1 pahar cu apa inainte de culcare ajuta la evitarea unui atac cerebral sau de cord.

A bea apa nu trebuie sa fie o obligatie, ca si cum ar trebui sa iei medicamente, sau si mai rau, ca si cum ti-ar sta cineva cu pistolul la tampla. Culoarea urinei este un test foarte bun si la indemana oricui pentru a afla daca organismul are nevoie de apa, o culoare inchisa insemnand o urina concentrata, adica un aport insuficient de lichid. Nuanta normala a urinei este similara paiului, adica un galben pai.

O cantitate prea mare de apa poate, de asemenea, dauna grav organismului. Nivelul de sare scade considerabil, ceea ce duce la perturbarea sanatatii, in special a functiilor creierului. Amestecul de clor si sodiu din sare este necesar corpului pentru a asigura transmiterea impulsurilor nervoase si pentru contractia muschilor. Hiperhidratarea poate duce la cresterea in volum a celulelor si implicit a organelor interne, precum si a presiunii intracraniene.

Aceasta trebuie sa fie intotdeauna potabila, curata,limpede, fara contaminari de nici un fel.

Resurse:

https://ascomi.ro/articole/rolul-apei-dieta

https://www.arcadiamedical.ro/articol/apa-izvorul-vietii/

Nicoleta Serban