Cum poți topi căldura verii
Pepenele roșu face parte din familia cucurbitacee, deci este strâns înrudit cu pepenele galben, bostanul și dovleacul. Originar din Africa, pepenele roșu se cultivă în aproximativ 96 de țări. Cel mai mare pepene a cântarit 122 kg.
Roşul este culoarea care ne atrage privirea, ne energizează şi ne stârneşte pofta de mâncare. Pentru proprietățile sale hidratante, pepenele roșu este cel mai bun partener pe timp de vară. Având în vedere că deshidartarea, chiar și în forme ușoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală și nervozitate, pepenele roșu trebuie inclus în dieta zilnică în această perioadă. Pepenele rosu este 91,5 % apă.
În compoziția pepenelui roșu se regăsesc numeroși compuși și nutrienți benefici sănătății, printre care se numără tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul și betaina. Acest aliment conține cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. 250 g de pepene roșu, fără coajă, conține de 1, 5 ori mai mult licopen decât o roșie prospătă, adică 6 miligrame față de 4 miligrame. Licopenul este un carotenoid din aceeași familie cu beta-carotenul, ce dă tomatei, grapefruitului roz, caisei, portocalei roșii, pepene verde, Rosa canina, și guava culoarea roșie. Licopenul nu este doar un pigment. Este un antioxidant cu o demonstrate putere de neutralizare a radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a profita cât mai mult de beneficiile licopenului din acest fruct delicios, păstraţi-l la temperatura camerei înainte de consum.