Postul fizic, cognitiv si emotional: calea către adevărata noastră esență

Postul reprezintă o experienţă obişnuită a omului, încă de la începutul existenţei sale. E un ritual primordial în toate religiile; numai în Biblie se fac 77 de referiri la post. Până la urmă, de ce este atât de important să postim? Când vedem praful depunându-se pe mobilele casei noastre, știm cu siguranță că trebuie să îl înlăturăm. De ce am face vreo diferență cu organismul nostru? Nu este evident că și el are nevoie, cel puțin o dată pe săptămână, de o curățenie?  Chiar și hrana curată lasă în noi deșeuri, de aceea, din când în când, postul permite organismului să își facă lucrarea de curățenie necesară. Postul în condiţii corespunzătoare nu prezintă niciun pericol. Nu este inaniţie. Dimpotrivă: este cura de vindecare a naturii. Observați animalele : când sunt bolnave, ele postesc instinctiv; se ascund undeva, găsesc o iarbă cu efect purgativ și, astfel, se vindecă. În regnul animal, postul este o rutină.

Postul este utilizat cu succes în tratamentul multor boli fizice. El reduce colesterolul şi nivelul tensiunii arteriale. Postul are ca rezultat o creștere a energiei și a vigorii sexuale, contribuind la regenerarea celulară şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Postul eliberează corpul de toxine făcându-i un “duş interior” și oferindu-i odihnă fizică. Postul măreşte plăcerea de a mânca, dar, în același timp, este un regulator, care ne educă organismul în a-l face să consume doar atât cât îi este necesar. Postul nu privează corpul de substanţele nutritive esenţiale și poate fi de folos în a descoperi sursele alergiilor alimentare.

Potrivit unei vieți tumultoase, postul conduce la formarea unor obiceiuri îmbunătăţite de dietă. De altfel, e mai uşor de ținut decât orice dietă. Postul reprezintă modul cel mai rapid de a pierde kilogramele în plus; poate duce la o pierdere în greutate de până la 5 Kg sau chiar mai mult în prima săptămână. Prin post, nu se acumulează apetitul; senzația de foame dispare după o zi sau două. Postul ajută procesul de eliminare. De aceea e benefic în procesul de renunţare la obiceiurile de a fuma, a lua medicamente sau droguri.

Dar beneficiile postului nu se reduc la planul fizic. Experiența postului ne aduce o senzatie de liniştire, reducând adesea tensiunea nervoasă şi insomnia și inundându-ne, în schimb, corpul cu o stare de euforie, de “înălţare” spirituală.

Fiecare gând, fiecare sentiment negativ se acumulează, “lipindu-se” de organismul nostru precum chiciura de ramurile copacilor în timpul iernii. Doar după ce răsare din nou soarele de primăvară, acestă chiciură ajunge să se topească și să redevenim noi înșine. Postul ne ajută să renunțăm la tot ceea ce am acumulat inutil în noi. Urmăriți-vă cu atenție: dacă remarcați că mirosul transpirației voastre devine pătrunzător, neplăcut, înseamnă că aveți o suferință pe plan fizic, dar și psihic. Veți fi tentați poate să puneți aceste mirosuri pe seama alimentelor pe care le-ați consumat în ziua respectivă. Totuși, ar trebui să vă observați mai bine: dacă sunteți nervoși, geloși, sau îngrijorați câteva zile, mirosul vostru se va schimba. Totul se reflectă în mirosul corpului vostru. A posti nu înseamnă numai a ne abține de la hrana fizică, înseamnă și renunțarea la anumite sentimente și gânduri care ne împovărează și ne aduc o agitație, o durere în interiorul corpului nostru. În loc să ne dorim doar să absorbim, să înghițim, să acumulăm, ar trebui să învățăm să renunțăm, să ne despovărăm.

Cele mai spectaculoase rezultate legate de înfometarea supravegheată au fost raportate în 1972, de către Dr. Iuri Nicolaev, de la Institutul de Cercetări Psihiatrice din Moscova, unde aproximativ 7000 pacienţi prezentând boli psihice, cu forme primare şi lente de schizofrenie, au răspuns favorabil la tratamentul prin post. Subliniind faptul că un astfel de tratament prin post trebuie să fie efectuat numai sub strictă supraveghere, Dr. Nicolaev a spus: “Tratamentul prin înfometare oferă întregului sistem nervos şi creierului o odihnă binefăcătoare. Corpul este curăţit de toxine, iar ţesuturile şi glandele sunt refăcute. Odihnind creierul, oferim o bază pentru tratamentul bolilor neuropsihice”.

Un post de mai multe zile poate fi binefăcător, dar trebuie să vă asigurați condiții favorabile. De altfel, postul ne oferă timp liber, întrucât renunţăm la orele pierdute la cumpărături, în bucătărie şi la masă. Când postiți, ar fi bine să petreceți timp de calitate: citiți, plimbați-vă, meditați, rugați-vă, ascultați muzică. În plus, țineți cont că, în timpul postului, aerul este cel care vă înlocuiește hrana, deci este preferabil să găsiți un loc în care să puteți respira aer cât mai curat. Lăsați-vă oraganismul să reacționeze singur și urmăriți-l. Când postiți, este bine să beți apă caldă. Lăsați apa să fiarbă câteva minute, apoi așteptați să se depună calcarul. Apa caldă este un remediu natural și inofensiv, însă, pentru că este atât de simplu și de ieftin, nimeni nu îl ia în serios de cele mai multe ori. Apa caldă dizolvă grăsimile și multe dintre elementele pe care apa rece le lasă intacte. Acestea vor fi eliminate prin pori, prin rinichi și vă veți simți purificați și întineriți. Apa caldă este un remediu extraordinar și pentru ateroscleroză și reumatism.

Cu o supraveghere corespunzătoare, postul poate fi tolerat uşor, până la patru săptămâni. Să ne dorim să ne păstrăm corpul în armonie cu  mintea și cu inima! Atunci vom conștientiza adevaratul sens al postului.

Biliografie:  ”Yoga nutriției” Omraam  Mikhael Aivanhov, Editura Prosveta, 2008

admin