Flori de iasomie pentru o sănătate înfloritoare!

O legendă antică spune că regina Cleopatra se folosea de puterea parfumului florilor de iasomie pentru a-l cuceri pe Marcus Antonius (locotenentul lui Cezar). Ea înmuia pânzele corăbiei în parfum de iasomie pentru a-l atrage în mrejele sale pe Marcus. În octombrie 41 Î.Hr, Cleopatra și Marcus Antoniu s-au căsătorit. Era acea perioadă când Marcus a primit guvernarea provinciilor din Orient.

Popular, Iasomia (Jasminus Communis), se mai numește și Floarea Maicii Domnului. Denumită și Lămâiță, este originară din Europa sudică și Caucaz, zona munţilor Himalaya, din Persia și Kashmir. Numele de iasomie vine de la cuvântul persan „Yasmin” care înseamnă „Dar al Domnului”. Venerată şi considerată o plantă sacră, floare sfântă a zeului hindus al dragostei, o găsim în India sub denumirea de „regina florilor”, împletită în cununi şi prezentă în ceremoniile de nuntă, prevestind viitorului cuplu dragoste eternă. În China, floarea de iasomie simbolizează delicateţea feminină, în Siria floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit şi „Oraşul Iasomiilor”.

Planta înflorește în lunile mai-iunie. Este o specie decorativă prin flori, formă și aspectul frunzișului ce contrastează puternic cu florile. Planta de iasomie are flori frumos mirositoare, culoarea alb-gălbuie, de 2,5-3,5 cm diametru, grupate în raceme. Iasomia se cultivă foarte mult pentru flori, în grădină, sau ca plantă de apartament.

Dar iasomia nu este doar o plantă decorativă, ci şi un remediu împotriva stresului şi a altor tulburări nervoase. 

Cercetătorii confirmă efectul calmant al florilor de iasomie și recomandă această plantă medicinală în tratamentul stărilor de nervi. Preparatele pe bază de iasomie sunt recomandate în depresii, neurastenie, migrene, tulburări circulatorii, oboseală musculară, reumatism articular, tulburări de dinamică sexuală, frigiditate, tuse spastică, contracturi musculare etc.

Conform unui studiu din anul 2010, realizat de cercetători pe șoareci de laborator, parfumul florilor de iasomie stimulează producerea de acid gama-aminobutiric (GABA) la celulele nervoase, GABA fiind cel mai important neurotransmițător inhibitor din creier. În concluzie, acest parfum poate reduce excitabilitatea sistemului nervos, respectiv poate calma stările de nervi.

Ceaiul de iasomie, bogat în antioxidanţi, ar putea încetini dezvoltarea numărului de celule canceroase din corpul omenesc, şi în această zonă derulându-se în continuare studii pentru a se vedea în ce măsură iasomia ar putea fi folosită pentru vindecarea cancerului.

Ceaiul de iasomie nu trebuie băut pe stomacul gol, în caz contrar riscați apariția acidității în stomac
De asemenea, e bine să nu consumaţi acest ceai înainte de culcare, în funcţie de organismul fiecăruia putând produce insomnie.

admin