De ce sunt benefice roșiile pentru corpul tău?
În 1893, Curtea supremă din SUA a legiferat că roșia este o legumă, chiar dacă din punct de vedere botanic este clasificată drept fruct.
Denumirea Roșie vine de la culoarea roșie, însă culoarea roșie din roșie de unde vine? Vine de la licopen, licopenul este o substanță responsabilă pentru culoarea roșie. Este un antioxidant natural, un antioxidant din clasa flavonoidelor care poate proteja celulele împotriva îmbătrânirii. Împreună cu carotenoizi, acesta are capacitatea de a proteja celulele și alte structuri ale corpului de radicalii liberi de oxigen. Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza licopenul, iar singurul mod de a-l obține este prin alimentație.
În Franța, roșia este îndeobște cunoscută drept ”mărul dragostei”, iar germanii au denumit-o mărul paradisului.
Roșia este în centrul atenției datorită faptului că are cel mai mare nivel al carotenoidului licopen dintre toate celelalte alimente de larg consum.
Se mai știe că 100 gr roșii:
– conțin 237 mg potasiu și numai 5 mg sodiu;
– asigură 21% din DZR de vitamina C;
-conțin numai 18 Kcal.
De ce sunt roșiile o alegere sănătoasă excelentă?
Sunt pentru că roșiile conțin în proporție de 95% apă, iar restul de 5% constă în carbohidrați și fibre. Asemenea, acest aliment minune e foarte foarte sărac în calorii ceea ce este un lucru excelent pentru perioadele în care încerci să mănânci mai sănătos și să pierzi din kilogramele acumulate în plus. Roșia este considerată unul dintre acele alimente care oferă sațietate rapid, fără a adăuga multe calorii sau grăsimi.
Roșiile pot menține echilibrul glicemiei în sânge. Găsiți 1,26 mcg de crom într-o ceașcă de roșii, care ajută la reglarea glicemiei.
Ele au efecte benefice pentru piele, păr și unghii. Roșiile sunt grozave în tratarea anumitor probleme de piele, de la pielea uscată și crăpată, până la arsurile solare. Vitamina A care se găsește în roșii lucrează pentru a face părul puternic și strălucitor, iar unghile rezistente.
Există tipuri de cancer care pot fi influențate de licopen, cum ar fi: cancerul de col uterin, bucal, faringe, gât, esofag, stomac, colon, rectal, prostată, cancerul ovarian, deci roșile pot preveni apariția cancerului, ele sunt un luptător natural împotriva cancerului. Antioxidanții din roșii (vitamina A și C) luptă cu radicalii liberi care pot cauza deteriorarea celulelor.
Mai găsim în roșie și zeaxantina un alt compus bogat în flavonoizi prezent din abundență în aceste legume. Zeaxantina ajută la protejarea ochilor de “degenerescența maculară atribuită vârstei”
Și pentru că le iubesc atât de mult, eu le iau cu mine și iarna!
Iată câteva idei de păstrare:
- suc de roșii sau bulion;
- roșii întregi conservate în suc propriu;
- roșii uscate, cu ajutorul unui aparat pentru deshidratat legume și fructe;
- roșii congelate, dacă aveți loc în congelator, este o metodă rapidă;
Profitați de roșii! În timp ce mănânci o roșie din grădină, nu te poți gândi decât la oameni dragi și lucruri frumoase!