Prevenirea obezității la copil: sfaturi pentru părinți!

Numărul copiilor supraponderali din lume a crescut dramatic în ultimii ani. Aproximativ 10% dintre copiii de 4 și 5 ani sunt supraponderali, dublu față de cei de acum 20 de ani. Supraponderalitatea este mai răspândită la fete decât la băieți și la preșcolarii mai mari (cu vârste cuprinse între 4 și 5 ani) decât la cei mai mici (cu vârste între 2-3). Obezitatea crește și mai mult pe măsură ce copiii înaintează în vârstă. La copiii cu vârste de la 6 la 11 ani, cel puțin un copil din cinci este supraponderal. În ultimele două decenii, acest număr a crescut cu peste 50%, iar numărul copiilor obezi aproape s-a dublat.

Este foarte important ca un părinte să conștientizeze că mulți adolescenți supraponderali sunt marginalizați social. O astfel de izolare poate agrava consecințele sociale și emoționale ale excesului de greutate.

Pentru majoritatea copiilor, supraponderalitatea este rezultatul unor modele alimentare nesănătoase (prea multe calorii) și a unei activități fizice prea puține. Deoarece aceste obiceiuri sunt stabilite în copilăria timpurie, eforturile de prevenire a obezității ar trebui să înceapă devreme.

Părinții nu ar trebui să aducă modificări în dieta unui copil numai pe baza percepțiilor personale asupra supraponderalității. Toți preșcolarii prezintă propria structură corporală individuală și moduri diferite de creștere. Evaluarea obezității la copii este dificilă, deoarece copiii cresc în episoade imprevizibile. Această evaluare trebuie făcută numai de către un dietetician nutriționist sau un medic, folosind diferite calcule și metode cum ar fi înălțimea și greutatea copilului în raport cu istoricul său de creștere anterior.

Ajutarea copiilor supraponderali

Pierderea în greutate nu este o abordare bună pentru majoritatea copiilor mici, deoarece corpul lor crește și se dezvoltă. Copiii supraponderali nu ar trebui să urmeze o dietă pe care părintele o „cunoaște” . O dietă restrictivă fără a fi bine echilibrată de un specialist, poate să nu furnizeze energia și nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală a copilului.

Pentru majoritatea copiilor foarte mici, accentul ar trebui să fie menținerea greutății actuale, printr-o nutriție adecvată, în timp ce copilul crește normal în înălțime.

Cele mai importante strategii pentru prevenirea obezității sunt comportamentele alimentare sănătoase (ex. mâncatul la ore fixe), activitatea fizică regulată și activitatea sedentară redusă (cum ar fi vizionarea la televizor, petrecerea timpului pe smartphone/tabletă sau jocul pe computer). Aceste câteva strategii preventive fac parte dintr-un stil de viață sănătos, care ar trebui dezvoltat în timpul copilăriei timpurii.

Părinții împreună cu specialiștii lor în nutriție și dietetică pot ajuta la prevenirea obezității la copii, oferind mese și gustări sănătoase, activitate fizică zilnică și educație nutrițională. Primul pas și unul din cei mai importanți este ca părintele să-și recunoască atunci când copilul lor este supraponderal.

Alți pași importanți sunt mâncărurile și gustările sănătoase care oferă nutriție pentru corpurile în creștere, modelând în același timp un comportament și atitudini sănătoase de alimentație. Activitatea fizică crescută reduce riscurile pentru îmbolnăviri timpurii și ajută la gestionarea greutății. Educația nutrițională îi ajută pe copiii mici să dezvolte o conștientizare a alimentației bune și a obiceiurilor alimentare sănătoase pentru tot restul vieții, de aceea este foarte important ca părintele să se gândească la viitorul copilului său când acesta va deveni adolescent sau adult.

Copiii pot fi încurajați să adopte comportamente alimentare sănătoase și să fie activi fizic atunci când părinții:

  • Se concentrează asupra sănătății copilului pe termen scurt și lung, nu asupra unui anumit obiectiv de greutate.
  • Învață și modelează atitudini sănătoase și pozitive față de alimentație și activitate fizică fără a accentua greutatea corporală.
  • Se concentrează pe familie.
  • Nu separă copiii supraponderali de restul familiei.
  • Implică întreaga familie și lucrează pentru a schimba treptat activitatea fizică și obiceiurile alimentare ale familiei.
  • Stabilesc zilnic mese și gustări și mănâncă împreună cât mai des posibil.
  • Pun la dispoziție o gamă largă de alimente sănătoase pe baza indicațiilor primite de la specialistul lor în nutriție și dietetică.
  • Stabilesc ce mâncare v-or mânca și când lasă copilul să decidă dacă și cât să mănânce.

Câteva trucuri utile pentru părinți:

  1. Limitați consumul alimentelor bogate în grăsimi și zaharuri.
  2. Interziceți consumul de alimente (mese principale sau gustări) în timp ce copilul se uită la televizor. Mâncarea în fața televizorului poate face dificilă atenția asupra sentimentelor de plenitudine și poate duce la supraalimentare.
  3. Cumpărați mai puține alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți. Ajutați copiii să înțeleagă că dulciurile și deliciile bogate în grăsimi (cum ar fi bomboanele sau prăjiturile) nu sunt alimente obișnuite. Cu toate acestea, nu privați copiii de delicii ocazionale. Acest lucru îi poate face să fie mai susceptibili de a mânca în exces.
  4. Evitați etichetarea alimentelor ca „bune” sau „rele”. Toate alimentele cu măsură pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.
  5. Implicați copiii în planificarea cumpărăturilor și pregătirea meselor. Folosiți aceste activități pentru a înțelege preferințele alimentare ale copiilor. Învățați copiii despre nutriție și încurajați-i să încerce o mare varietate de alimente sănătoase.
  6. Profitați la maxim de gustări. Gustarea continuă poate duce la supraalimentare. Planificați gustări sănătoase la anumite ore. Includeți două grupuri de alimente, de exemplu, feli de mere și biscuiți de cereale integrale. Concentrați-vă pe nutriția maximă – fructe, legume, cereale integrale cu conținut scăzut de zahăr, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă.
  7. Evitați cantitățile excesive de sucuri de fructe, care conțin calorii dar mai puțini nutrienți decât fructele din care provin. Sucul de fructe se poate consuma ocazional.
  8. Încurajați activitatea fizică. Acordați timp pentru activități fizice în familie în mod regulat, cum ar fi plimbări, plimbări cu bicicleta, drumeții și jocuri active. Susțineți activitățile fizice organizate de copilul dvs.
  9. Limitați timpul în care copiii se uită la televizor sau joacă jocuri video pe telefon sau computer la 1 până la maxim 2 ore pe zi. Reducerea activităților sedentare ajută la creșterea activității fizice.

Răspunderea părintelui este cea mai mare responsabilitate pe care ne-o putem asuma. Viitorul copiilor este în mâinile noastre iar acest fapt este o mare responsabilitate. Călătoria este grea dar și plină de satisfacții.

admin