Cireșele, un deliciu pentru sănătate.

Cireșele sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Acest lucru nu se datorează doar aromelor sale, ci și cantității mari de vitamine, minerale și compuși pe care le au.

Câteva dintre proprietățile cireșelor.

Fibre în cireșe. Pentru fiecare 154 grame de cireșe consumate, corpul asimilează 3 grame de fibre, ceea ce ne permite să le catalogăm ca fiind o sursă bună de fibre. Ceea ce, vă permite să vă mențineți sistemul digestiv sănătos, ajutând flora intestinală și regularitatea mișcării intestinului.

Proteine, calorii și carbohidrați din cireșe, În fiecare 154 grame de cireșe găsim 97 grame de calorii, 2 grame de proteine și 25 de grame de carbohidrați. 

Nutrienți din cireșe. Cireșele au 18% din aportul zilnic de vitamina C pentru fiecare 154 de grame. Într-o măsură mai mică putem găsi și vitamina B și vitamina K. Vitamina C este esențială pentru a menține sănătatea sistemului imunitar și a pielii.

Minerale din cireșe. Acestea sunt mineralele găsite pentru fiecare 154 de grame de cireșe:

Potasiu: 10% din aportul zilnic

Cupru: 5% din aportul zilnic

Mangan: 5% din aportul zilnic

De asemenea, regăsim și magneziu într-o măsură mai mică.

Potasiul este necesar organismului pentru contracția musculară, funcția nervului, reglarea tensiunii arteriale și alte procese ale corpului. Între timp, cuprul ajută la producerea celulelor roșii din sânge și ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel optim. Manganul ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos.   

Consumul de cireșe nu este doar o plăcere datorită gustului său plăcut, trebuie să știi, de asemenea, că odată cu ele îți hrănești corpul cu antioxidanți și mulți alți compuși benefici pentru sănătate. Știați că acest fruct ajută la prevenirea insomniei sau a obezității?

Vă oferim 10 motive convingătoare pentru care nu trebuie să uitați să puneți cireșele în coșul de cumpărături.

1. Te protejează împotriva diabetului

Cireșele au un nivel scăzut în conținut glicemic(22), mult mai mic decât cea a altor fructe precum caisele (57) sau strugurii (46). Fiind un fruct cu conținut scăzut de zahăr, este total  potrivit pentru diabetici consumate în cantități responsabile.

2. Te ajută să dormi mai bine

Sucul de cireșe este soluția dumneavoastră împotriva insomnie. Datorită conținutului său ridicat de melatonină, consumul unui suc de cireșe la 30 de minute după ce te-ai trezit și cu 30 de minute înainte de culcare îți va îmbunătăți somnul.

3. Bune pentru slăbit

Studii recente au arătat că dacă adăugăm cireșe în dietă, ne va ajuta să câștigăm mai puține kilograme decât dacă nu le consumăm.

4. Ajută la prevenirea bolii Alzheimer

Asociația Americană Alzheimer include cireșele ca parte a alimentelor benefice pentru memorie datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

5. Reduceți riscul de infarct

Un castron de cireșe conține mari beneficii cardiovasculare. Antocianinele, care dau cireșelor culoarea roșie, ar putea activa proteina PPAR care reglează genele responsabile de metabolismul grăsimilor și glucozei, reducând astfel factorii de risc pentru colesterolul ridicat, tensiunea arterială și diabetul.

6. Oprește îmbătrânirea pielii

Cireșele sunt unul dintre fructele cu cele mai ridicate niveluri de antioxidanți. Acești compuși ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care ne fac să îmbătrânim.

7. Risc mai mic de atacuri de gută

Consumul de cireșe reduce riscul de atacuri de gută cu 35%, potrivit unui studiu realizat pe 633 de pacienți cu gută de la Universitatea din Boston.

8. Reduce durerea musculară

O ceașcă de suc de cireșe reduce inflamația musculară, conform unui studiu. Alergătorii de maraton beau de obicei suc de cireșe de două ori pe zi cu o săptămână înainte de a alerga pentru a evita aceste disconforturi.

9. Bun pentru inimă

Cireșele sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului hipertensiune.

10. Ajută la ameliorarea artritei

Durerea de artrită a scăzut la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, care au participat la un studiu în care au consumat suc de cireșe de două ori pe zi timp de trei săptămâni.

Curiozități:

1.Zahărul predominant în cireșe este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici.

2.De regulă, un cireş produce aproximativ 7 000 de cireşe într-un sezon, destul pentru câteva zeci de plăcinte! 🙂

3.Cireşele în combinaţie cu substanţe alcaline, precum praful de copt, determină o reacţie chimică care rezultă în culoarea albastră a aluatului. Acest lucru poate fi prevenit prin adăugarea unui element acid în compoziţia reţetei, precum smântâna sau zeamă de lămâie.

4.Cura cu cireșe stimulează detoxifierea naturală a organismului și ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Detoxifierea este stimulată de conținutul ridicat de apă din cireșe de circa 85%.

5.Cireșele cu viermi sunt doar dezgustătoare, nicidecum periculoase pentru organism pentru că viermii nu pot supraviețui în corpul uman, fiind distruși de acidul gastric.

Nu ezitați și fiți îndrăzneți în a include aceste pompe de antioxidanți în format mini în dieta dumneavostră. Este un fruct foarte sănătos, nutritiv, și foarte delicios!

admin