Cum să faci față mai ușor caniculei

Să începem prin a spune că este important să luptăm împotriva căldurii excesive, deoarece chiar dacă corpul nostru are un sistem de reglare a temperaturii, atunci când nu poate dispersa excesul de căldură, riscurile pentru sănătate sunt diferite și de magnitudine diferită și se pot manifesta cu:

– stres excesiv

– crampe

– lesin

– umflarea mai ales în partea inferioară a corpului

– transpirație excesivă cu aspect de dermatită atopică

– sentiment de epuizare

– slăbiciune 

– durere de cap 

– temperatura corpului ridicată

– sete intensă

– crampe musculare

– tahicardie

Rețineți:

1. Copiii sunt primii afectați.

2. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie asociată cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice.

ALIMENTAȚIE

Bea multă apă (cel puțin un litru și jumătate pe zi) pentru a hidrata pielea și corpul, însă poți bea și alte lichide, nu prea reci cum ar fi sucurile naturale de fructe diluate cu apă sau ceaiurile călduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute.

– Mâncaţi fructe (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), urmați o dietă hipocalorică  și favorizați consumul de legume, deoarece acestea conțin un procent mare de apă.

– Consumați mese ușoare: preferați carnea albă și peștele, limitați carbohidrații și evitați alimentele bogate în grăsimi în special de origine animală;

– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează si vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

Limitați consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase care au un efect diuretic și cresc fluidele excretate din corp și care nu sunt disponibile pentru procesul de răcire.

ÎMBRĂCĂMINTE

– Evitați să ieșiți în cele mai fierbinți ore ale zilei, aproximativ între 12:00 și 18:00.

– Purtați  îmbrăcăminte deschisă la culoare, din bumbac, in sau fibre naturale. Evitați hainele întunecate și fibrele sintetice care, la căldură, pot provoca și alergii deranjante.

– Nu uitați de pălărie şi ochelari de soare.

– Protejați-vă pielea de soare cu o cremă de protecție.

CUM SĂ SUPORȚI MAI BINE CĂLDURA DE AFARA și DIN CASĂ

– Împrospătați camerele casei doar dimineața devreme și seara târziu, ținând obloanele și ferestrele închise în timpul zilei.

– Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.

– Reglaţi aerul condiţionat la maxim 5 grade Celsius sub temperatura ambientală și acordați atenție fluxurilor directe de aer în cazul în care ați instalat un sistem de aer condiționat în casa dvs.

– Păstrați ferestrele închise în timpul zilei și folosiți perdele de culoare deschisă.

– Utilizați plante cățărătoare pentru balcoane și terase: protejează casa de razele soarelui.

– Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură.

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrele).

– Nu practicați joggingul și activitatea fizică în cele mai fierbinți ore ale zilei.

– Când sunteți acasă, puteți merge desculți pentru a promova dispersia căldurii, sau chiar în grădină pe iarbă și în contact cu solul.

CUM TE APĂRI DE CĂLDURĂ NOAPTEA

– Purtați o pijama ușoară din bumbac sau o cămașă de noapte.

– Folosiți lenjerie de bumbac

– Optează pentru un duș răcoros înainte de a dormi: favorizează somnul. Faceți-l călduț, dacă este prea rece, puteți risca o schimbare bruscă de temperatură a corpului ceea ce poate dăuna acestuia.

– Nu risipiți electricitatea și opriți toate dispozitivele electronice din casă, chiar și cele aflate în regim de așteptare, deoarece încă emit căldură.

– Luați o cină ușoară și favorizați preparatele proaspete, astfel încât să nu trebuiască să aprindeți focul sau cuptorul.

Și pentru că iubim, menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie.

admin