Cum să mănânci în perioada caniculară!
Odată cu venirea verii, temperatura în termometru crește și crește și resimțim din ce în ce mai mult disconfortul termic. Știm cu toții cât de important este să rămânem hidratați în sezonul canicular, în caz contrar, ne poate afecta foarte mult sănătatea. Consumul de apă este una dintre cele mai bune modalități de a „bate” căldura. Există însă și anumite alimente care pot provoca deshidratare, făcându-ne să ne simțim obosiți, moleșiți și nesănătoși. La fel, există și alimente sau moduri de alimentație care ne pot ajuta să trecem mai ușor peste caniculă. Iată câteva recomandări de la dieteticianul nostru:
Nu te feri de mesele calde
Deși nu simți, ceva cald, nu fierbinte, te-ar putea ajuta să te răcorești. O masă caldă vă poate face să transpirați, acesta fiind modul în care corpul nostru ne scade temperatura. Adăugați în meniurile de vară ciorbe de legume sau supe ușoare, fără prăjeli.
Dacă alegeți să folosiți grătarul în locul aragazului pentru a evita căldura din casă, asigurați-vă că nu mâncați foarte multă carne în perioada verii. Carnea preparată la grătar se servește cu verdeață proaspătă sau cu o salată de roșii. Dacă totuși folosiți aragazul, încercați să îl folosiți lent pentru a nu vă încălzi casa.
Mănâncă alimente care sunt proaspete
Gândiți-vă la ardei verzi, roșii, galbeni sau portocalii, pepene verde, morcovi crocanți, salată verde cu frunze. Vizitați piața fermierilor locali pentru produse proaspete. Verificați ce este de sezon și oferiți organismului dumneavoastră un „boom” de energie din alimentele fresh.
Nu mâncați alimente sărate
Consumul de sare duce la retenția de apă, care poate duce la umflături și balonări, deosebit de deranjante în sezonul cald. Căutați alimente cu conținut scăzut de sare. Fie că este vorba de hamburgerii, cartofii prăjiți sau junk food-urile preferate cumpărate de la fast-food-urile din oraș, toate aceste alimente au un conținut ridicat de sare, aceste alimente putându-vă deshidrata, plus că sunt deosebit de greu de digerat în lunile de vară. Aceste alimente au un impact negativ asupra sănătății generale a organismului.
Bea multă apă
Sună ca un clișeu, dar suntem serioși. Bea tone de apă când vremea este caniculară. Nu ești fan? Ceaiurile din plante neîndulcite ținute la frigider, sunt de asemenea răcoritoare.
Ceaiul și cafeaua
Băuturile calde vă pot ajuta corpul să se simtă mai răcoros, însă limitează cofeina. Cofeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că te va face să mergi mai des la toaletă! Mai multe călătorii la toaletă înseamnă șanse mai mari să te deshidratezi. Atât ceaiul cât și cafeaua pot fi consumate calde și nu fierbinți, asta pentru că tind să mărească temperatura generală a corpului și să perturbe sistemul digestiv.
Evitați sau limitați alcoolul
Nu putem nega că o bere rece consumată într-o zi fierbinte ne face să simțim că ne-am răcorit. Dar alcoolul este și un diuretic. Vă recomandăm să beți în mod responsabil – respectați limitele zilnice recomandate de alcool și alternați cu apă pentru a vă menține hidratat. Nu o dată ați simțit durerea de cap care a doua zi, sau chiar în aceeași zi mai târziu, vi-a stricat buna dispoziție. Acest prim simptom este semnalul de alarma al organismului că sunteți deshidratat.
Consumați fructe proaspete
Încercați fructele de sezon proaspete. Sunt foarte răcoritoare, ajută la hidratare și sunt mult mai bune pentru tine decât gheața sau înghețata deoarece mănânci fibre și alți nutrienți din fructe.
Anumite condimente
Este întotdeauna sugerat să evitați mâncarea picantă în sezonul de vară. Alimentele picante conțin în principal capsaicină, care declanșează căldură corporală, care la rândul ei duce la transpirații excesive, care la nivel cutanat fierbe și te deshidratează. Prin urmare, ar trebui să evitați consumul de alimente picante, atunci când temperaturile sunt caniculare.
Așadar, în general, vremea caldă poate afecta starea organismului dumneavoastră însă dacă vă ascultați corpul și sunteți serioși în ceea ce privește siguranța dumneavoastră, veți „naviga” în vremea caniculară fără probleme!