Fructarianismul un nou trend. Bun sau rău?

Fructarianismul este una dintre cele mai restrictive opțiuni de dietă disponibile. Nu am fost niciodată de acord cu dietele extreme, bazate pe un singur fel de aliment sau o singură categorie alimentară.
Dietele pe bază de plante au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, atât din motive de sănătate , cât și din motive etice. O formă extremă de dietă pe bază de plante este „Fructarianismul”, o dietă bazată în mare parte pe consumul de fructe crude. La prima vedere, acest lucru poate suna sănătos, dar ce efect va avea acest tip de dietă restrictivă asupra organismului? Mai mult, este o alegere alimentară sănătoasă?
Există dovezi solide că dietele pe bază de plante sunt bune pentru organism. Dietele pe bază de plante pot reduce riscul de boli de inimă cu 40% și accident vascular cerebral cu 29% . Dietele pe bază de plante s-au dovedit, de asemenea, a fi o strategie utilă pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate.
În timp ce dietele pe bază de plante au beneficii clare pentru durabilitatea sănătății și a mediului, fructarianismul este una dintre cele mai restrictive opțiuni de dietă disponibile și nu are aproape nici măcar o dovadă care să susțină beneficiile pentru sănătate. Nu există o descriere definitivă a ceea ce ar trebui să conțină o dietă fructariană, deși o „regulă” citată în mod obișnuit este că între 55% și 75% din dietă ar trebui să cuprindă fructe crude. Dincolo de aceasta, există o oarecare variabilitate; unii fructarieni mănâncă cereale, alții consumă și nuci și uleiuri.
Unii adepți ai fructarianismului respectă o regulă 80-10-10 : 80% din calorii provin din fructe și legume proaspete, 10% din proteine și 10% din grăsimi. Această regulă se bazează în mod eronat pe convingerea că oamenii nu sunt omnivori, ci „frugivori” – animale care preferă să mănânce fructe crude. Susținătorii acestei credințe afirmă că sistemul digestiv uman este conceput fiziologic pentru a digera doar fructele și legumele crude. Deși acest lucru ar fi putut fi odată adevărat, corpul uman a evoluat.


Fructe din abundență…
Unii fructarieni susțin că „a rămâne crud” înseamnă a avea beneficii marcate, inclusiv vindecarea cancerului și eliminarea balonării și a mirosului corporal. Nu există dovezi solide care să susțină aceste afirmații.
Ideea de a consuma o dietă numai cu fructe (sau fructe grele) ar putea părea o opțiune sănătoasă la prima vedere, dar există multe probleme cu această formă de alimentație restrictivă.
Există probleme clare și semnificative de sănătate fizică de luat în considerare atunci când corpului uman i se oferă o dietă în mare parte pe bază de fructe. Urmarea acestui model alimentar exclude grupurile esențiale de alimente și substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a menține sănătatea normală.
În timp ce majoritatea fructelor sunt considerate sănătoase și hrănitoare, o dietă care se bazează aproape exclusiv pe fructe va avea un deficit de nutrienți, inclusiv proteine, fier, calciu, vitamina B (inclusiv vitamina B12) și acizi grași, vitamina D, Zinc și omega-3. Deficiența acestor substanțe nutritive poate avea implicații semnificative asupra sănătății, inclusiv rahitismul și osteomalacia (o înmuiere a oaselor), anemie și probleme cu încheieturile, mușchii și pielea. Mai simplu spus, fructele nu conțin toți nutrienții de care are nevoie corpul nostru.
În plus față de ceea ce lipsește, într-o dietă fructariană trebuie luate în considerare nivelurile ridicate de fructoză. Fructoza este un zahar simplu, ca glucoza, dar organismul uman o procesează foarte diferit. Fructoza este metabolizată numai în ficat. Consumul excesiv de fructoză poate provoca acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce duce la rezistența la insulină în ficat și la boli hepatice grase nealcoolice. Deși există controverse cu privire la faptul dacă fructoza din fructe este la fel de rea ca siropul de fructoză, care se adaugă în alimente pentru a le îndulci, experimentele pe șobolani hrăniți cu o dietă bogată în fructoză au arătat asemănări cu boala ficatului gras uman.
Cele mai multe fructe sunt considerate a fi sănătoase și hrănitoare, o dietă care se bazează aproape exclusiv pe fructe va fi deficitară în nutrienți.
Vătămări grave
Dincolo de efectele fizice potențiale ale fructarianismul, dietele restrictive sunt, de asemenea, adesea asociate cu o tulburare de alimentație cunoscută sub numele de ortorexie nervoasă sau o obsesie nesănătoasă de a mânca doar alimente „pure”. Acest lucru înseamnă că ceea ce poate începe ca o mișcare sănătoasă spre a mânca mai multe fructe și legume și mai puțin junk food poate duce la o tulburare de alimentație, depresie și anxietate.
Îngrijorător este faptul că au fost raportate cazuri izolate de deces sau de boală semnificativă atunci când a fost urmată o dietă în stil fructarian. Exemplele includ o fetiță de nouă luni care a murit după ce a fost hrănită cu o dietă doar cu fructe. Fata a murit mult subponderală și subnutrită. În plus, un bărbat de 49 de ani a fost raportat recent că a dezvoltat demență reversibilă după ce a subzis o dietă doar cu fructe.
Cu puține dovezi ale beneficiilor unei astfel de diete restrictive, este clar că persoanele care urmează această dietă restrictivă își pot pune sănătatea în pericol. Înainte de a schimba o dietă, mai ales dacă schimbarea va fi extremă, este întotdeauna înțelept să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau un dieteitician nutriționist. Încorporarea mai multor fructe și legume ca parte a unei diete echilibrate este o modalitate mult mai sigură și mai sănătoasă de abordare a consumului de fructe decât una bazată doar pe fructe.

admin