CONDIMENTE FĂRĂ FRONTIERE – BUSUIOCUL

Busuiocul este un membru  al familiei mentei. Această plantă acționează ca un condiment și îmbunătățește aroma multor feluri de mâncare. Frunzele, în stare crudă, sunt un plus excelent pentru diverse rețete, însă busuiocul uscat va avea, cel mai probabil, o aromă mai slabă decât frunzele verzi de busuioc. Una dintre cele mai populare ierburi culinare în special din America de Nord, dar nu numai, este vândut ca plantă dar și produs procesat proaspăt tăiat și uscat. Există peste 40 de soiuri disponibile, multe dintre acestea fiind dezvoltate special pentru piețele proaspete și/sau ornamentale.

Aromă și savoare

Este o sursă de uleiuri esențiale și compuși de aromă, o plantă culinară și un ornamental atractiv și parfumat. Semințele conțin uleiuri comestibile și un ulei de uscare similar semințelor de in. Extractele din plantă sunt utilizate în medicamentele tradiționale și s-a dovedit că conțin constituenți biologici activi care sunt insecticide, nematiccide, fungistatice sau antimicrobiene.

Uz culinar

Busuiocul se potrivește cu orice fel de fel de mâncare de roșii, fie că este cald sau rece și este, de asemenea, ingredientul principal al sosului pesto italian. Desigur aroma sa specială îți dă posibilitatea să îl folosești presărat proaspăt peste partea de sus a pizzei, adăugat la sosurile de paste pe bază de roșii chiar înainte de servire, adăugat în supe creme, presărat rupt peste o salată de roșii cu mozzarella, adăuga peste legumele copate, utilizat într-o marinadă cu usturoi și ulei de măsline, adăugat frunze proaspete în salate.

Produse obținute din busoic

În unele părți ale lumii, busuiocul este folosit atât în ​​scopuri medicinale, cât și în ritualuri religioase creștine ortodoxe.  Aplicarea busuiocului în industria alimentară ca agent de aromatizare, produse dentare și orale, în parfumuri, tinctură vegetală, cât și medicinală, face ca această plantă să fie una dintre cele mai cunoscute plante.

Plantă de leac

În medicina tradițională, semințele sale sunt folosite în băuturi și deserturi ca sursă de fibre alimentare. De asemenea, este utilizat în tratamentul tusei, durerilor de cap, viermilor, diareei și infecțiilor cutanate. Polizaharidele de busuioc au fost folosite pentru tratamentul cancerului în medicina tradițională chineză.

Mai este folosit în tratamentul bolilor precum anxietatea, pirexie, infecții, înțepături de artropode, dureri de stomac, tuse, dureri de cap, de asemenea are proprietăți antispastice și antidiabetice.

Având o așa plantă minunată la îndemâna tuturor, vă sugerez utilizarea busuiocului atât în ​​industria alimentară, cât și în cea farmaceutică.

admin