Glucide, lipide, proteine – puțin din toate în fructe și legume!
Substanțele organice din fructe și legume sunt alcătuite din combinații chimice complexe, în care elementele principale le constituie: carbonul, oxigenul, hidrogenul și azotul. În funcție de însușirile lor, combinațiile chimice aparțin unor grupe diferitede substanțe organice, cum sunt glucidele, substanțele proteice, lipidele, acizii organici, substanțele tanoide, pigmenții, uleiurile eterice, enzimele, vitaminele, fitohormonii.
Glucidele sunt constituenți fundamentali ai materiei vii, având un important rol energetic. Ele se găsesc în toate fructele și legumele, în special în pulpa acestora, în cantități și stări diferite de solubizare. Cantității mari de glucide se găsesc în mere, pere, prune, cireșe, caise, struguri, cartofi, varză, țelină, urzici s.a.
Lipidele sunt substanțe organice insolubile în apă, constituente principale ale organismelor vii, clasificate în simple (grăsimi neutre) și complexe (fosfatide, cerebrozide, etc). Se găsesc în cantități mici în fructe și legume cum ar fi fragi, strufuri, morcovi, țelină, etc., dar în cantități satisfăcătoare în semințe și sâmburi.
Proteinele sunt substanțe organice azotate, complexe; se găsesc în cantități mici în fructe (mure, afine, agrișe, măceșe, cătină, cireșe coacăze, zmeură, piersici) și în legume (cartofi, morcovi, varză, sfeclă, etc) și în mod deosebit în semințe.
Preparatele obținute din fructe sau legume ocupă un rol important în alimentația omului, acestea asigurând un necesar energetic substanțial, deci fie că doriți să consumați legume sau fructe în preparatele voastre, este bine să știți aportul lor adus fiecărei mese.