Importanța substanțelor minerale în organism.
O importanță deosebită pentru menținerea stării de sănătate a organsimului o au și substanțele minerale care intră în compoziția alimentelor. Acestea se găsesc, fie sub formă de săruri, fie sub formă de combinații organice și participă la structura celulelor intrând în constituția unor enzime, vitamine și hormoni.
Calciul și fosforul sunt substanțe absolut necesare organismului. Calciul participă la numeroasele procese fiziologice cum ar fi: coagularea sângelui, activitatea neuromusculară, activitatea unor enzime, secreția gastrică, e.t.c. Fosforul joacă un rol structural important. O calcifiere insuficientă a oaselor se poate datora nu numai lipsei calciului, dar și a fosforului. Lipsa lor duce la apariția unei boli numită „osteomalacie”, iar la copii la apariția rahitismului care se caracterizează prin întârzieri în apariția dinților și în creștere. Calciul și fosforul se găsesc în alimente precum: afine, agrișe, căpșune, coacăze, fragi, măceșe, mere, morcovi, ridiche negră, sfeclă roșie, varză, carnea, peștele, laptele și alte produse lactate, ouăle.
Sodiul și clorul se regăsesc în organism sub formă de clorură de sodiu. Pierderile de sodiu din organism în cazul diferitelor boli care provoacă vărsături și diaree, pot pune în pericol viața omului. Clorul are rol în formarea sucului gastric. Aceste minerale le găsim în: afine, agrișe, coacăze, fragi, măceșe, mere, morcovi, ridiche neagră, țelină, varză, mazăre, măsline, orez, sare alimentară, pâine de secară, brânză tare, carne de vită, pești (merluciu, capelin, pollock, saury, hering), stridii, e.t.c.
Potasiul are rol în activitatea nervoasă și neuromusculară; în exces produce astenie, crampe musculare, semne cardiovasculare; în lipsă produce iritabilitate, vărsături, anorexie, paralizii ale muschilor influențând negativ funcția miocardului. Se găsește în: afine, agrișe, caise, cireșe, coarne, banane, avocado, ridiche neagră, țelină, varză, ciuperci, scoici, somon ș.a.
Magneziul se găsește, de asemenea, în majoritatea fructelor și legumelor din care se pot extrage sucuri. De asemenea îl mai găsim și în spanac, varză, semințe de dovleac, migdale, fasole, ciocolată neagră, hrișcă, făină de ovăz, e.t.c. Magneziul favorizează asimilarea calciului, a vitaminei C, a fosforului și a potasiului și devine un calmant natural atunci când este utilizat împreună cu calciu.
Fierul are un rol important în organism fiind un component al hemoglobinei; în cantitate insuficientă determină apariția „anemiei”. Se găsește în majoritatea fructelor precum și în morcovi, ridiche neagră, sfeclă, țelină, fasolea, spanacul, gălbenușul de ou, ficatul, peștele, carnea de vită, e.t.c.
Pentru a avea un aport optim de minerale în organismul nostru, trebuie să învățăm să ne bucurăm de toate alimentele care conțin minerale, să facem combinații sănătoase pentru a facilita absorbția lor și pentru a ne feri de afecțiunile date, evitând astfel diferitele carențe posibile.