Vitaminele și rolul lor în organism

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre minerale, în perioada ce urmează am să vă vorbesc despre vitamine. Vitaminele sunt substanțe absolut necesare bunei funcționări a organismului, ele înlesnind procesele de nutriție și pe cele metabolice din organism. Au o structură chimică diversă și îndeplinesc în organism rolul de enzime, substanțe ce mijlocesc diferite reacții chimice. La un organism sănătos, sunt absolut necesare, în doze mici. Vitaminele nu constituie surse de energie, însă funcționează asemeni unor catalizatori. Stimulează procesele de asimilare, măresc rezistența organismului la îmbolnăviri, sporesc capacitatea de apărare, ridică tonusul general.

Organismul primește cea mai mare parte de vitamine din alimentele de natură vegetală, legume și fructe, însă anumite vitamine se găsesc în cantități mai mici în legume și fructe dar în cantități mai mari în carne. Lipsa acestora din organism influențează negativ sănătatea.

Vitaminele sunt clasificate în două grupe: liposolubile și hidrosolubile.

Vitaminele liposolubile (cele solubile în grăsimi și insolubile în apă) sunt vitamina A, D, E, F și K; ele joacă un rol deosebit în procesele de creștere și reproducere.

Vitaminele hidrosolubile sunt aduse în organism prin alimentație, unele fiind chiar sintetizate de către acesta; ele favorizează desfășurarea proceselor energetice. Din această categoriefac parte: vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12), acidul folic și vitamina PP, vitamina C și P.

admin