10 vitamine în 3 zile – ziua 2

Vitaminele sunt nutrienți esențiali care permit organismului să funcționeze corect și să rămână sănătos. Aflați de ce are nevoie corpul dumneavoastră de vitamine și rolul lor în organism.

Vitaminele din grupul B.

Vitamina B1 are rol în activitatea sistemului nervos și în nutriția tegumentelor, stimulează procesul de creștere, ajută la arderea glucidelor, paricipă la metabolismul apei. Se găsește în majoritatea fructelor ajunse la maturitate și, în mod deosebit, în semințe. În boabe de cereale, sală, spanac, varză, conopidă.

Vitamina B2 are rol în menținerea și întărirea rezistenței organismului la infecții sau față de toxine. Participă la toate procesele enzimatice din organism. Se găsește în nuci, caise uscate și prune, struguri, spanac, lăptuci, mazăre, roșii, conopidă, ficat, carne de porc, etc.

Vitamina B5, B6 și B7 participă la metabolismul acizilor aminați, la sinteza hemoglobinei, la funcționarea normală a celulelor nervoase și, de asemenea favorizează creșterea. Se găsesc în mure, struguri, coacăze, agrișe, mere, prune, tărâțe de cereale, varză, spanac, ciuperci, cartofi, ficat, carbe ne vită, pește, albuș de ou, etc.

Vitamina B9 și B12 participă la sinteza hemoglobinei și are rolul de a proteja celula hepatică, Influențează activitatea măduvei hematopoietice, și sunt implicate în menținerea sănătății mucoasei digestive. Le găsim în diferite leguminoase de grădină precum și în ciuperci, căpșuni, salate, lapte, ouă, păstrăv, somon, ton, carne de vită, pasăre de curte, ficat, crabi, creveți, scoici.

admin