10 vitamine în 3 zile – ziua 3

Vitaminele sunt nutrienți esențiali care permit organismului să funcționeze corect și să rămână sănătos. Aflați de ce are nevoie corpul dumneavoastră de vitamine și rolul lor în organism.

Vitamina C activează metabolismul celular prin intermediul sistemelor de oxireducere, participă la mecanismele de apărare a organismului împotriva infecțiilor și la vindecarea plăgilor, previne anemia și stimulează pofta de mâncare. se găsește în fructe – măceșe, coacăze căpșuni, fragi, lămâi, portocale, mandarine, grapefruit, precum și în legume – cartofi, varză, ardei verde, ceapă, etc. Vitamina C nu poate fi sintetizată în organism; de aceea, este necesară consumarea permanentă a alimentelor cu un conținut bogat în această vitamină și în mod deosebit, a fructelor care o conțin din abundență asigurând întărirea generală a organismului, prin participarea la procesele de regenerare și la mărirea capacității de apărare. Pentru a nu se distruge, se recomandă netratarea termică îndelungată a preparatelor ce conțin această vitamină, neexpunerea acestora la lumină și la acțiunea oxigenului din aer, prin vânturare. Totodată se recomandă pregătirea lor în vase perfect curate, din plastic, inox sau emailate.

Vitamina PP are un rol în protecția pielii și a mucoaselor, contribuie la prevenirea pelagrei, intervine în metabolismul glucidelor și proteinelor, ajută la funcționarea normală a sistemului nervos și a unor glande cu secreție internă, are rol vasodilatator. Se găsește în caise, piersici, cereale nedecorticate, arahide, varză albă, spanac, castraveți, ceaiuri.

Vitamina K intervine în procesul de coagulare a sângelui; lipsa acestei vitamine favorizează apariția hemoragiilor. Se găsește în fragi, măceșe, roșii, salată verde, spanac, urzici, vinete, pere, ficat de pui, ficat de porc, etc.

admin