Pâinea se face ușor…simplu. Te încurajez să o faci!

Ingrediente:
750 ml apa calduta
2g drojdie
800 g făină tip 650
100g făină integrală
2 lingurite sare
40 g mix de semințe (dovleac, floarea soarelui, susan, chimen, in)
2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare:

Pregătim toate ingredientele necesare. Punem un pahar cu apă într-un vas, după care adăugăm drojdia proaspătă și amestecăm. Presărăm peste, 2 lingurițe de făină. Amestecăm bine și lasăm compoziția cca. 10 minute, până când drojdia își face efectul și apar mici „mărgele” deasupra. După, adăugăm sarea și apa rămasă și amestecăm bine. Apoi, adaugăm făina albă și cea integrală și frământăm, până când se formează un aluat ferm însă nu prea tare, elastic, omogen, ne lipicos.


Când acesta este gata, mutăm aluatul într-un bol, și îl acoperim cu o folie alimentară lasând-ul la dospit până când acesta își dubleze volumul. Bolul trebuie ținut la temperatura camerei pentru ca drojdia să-și facă treaba și aluatul să dospească. După ce a dospit, împarțim aluatul în două bucăți egale și le dăm forme de franzelă, pe care le punem în tăvile pentru cozonac sau în vase de ceramică, pe care le ungem cu puțin ulei. Dacă ne dorim ca semințele să fie în interior, înainte să împărțim aluatul amestecăm semințele cu aluatul, mai frământă puțin și lasăm aluatul încă 10 minute să se odihnească.

Dacă dorim semințele doar pe coajă, le presărăm înainte de a băga tava în cuptor. Băgăm tăvile cu pâinea de casă în cuptorul preîncălzit la aproximativ 200 de grade Celsius, cca. 45-60 de minute în funcție de cum vă doriți să fie păinea. Scoatem pâinea din cuptor și o așezăm pe un tocător de lemn, acoperită cu un prosop, până când se răcește pentru a avea o coajă moale.

Painea este esențială în bucătăria tradițională românească și folosind o făină naturală, de la un morar, avem toate șansele ca de când pregătim primul ingredient până la momentul savurării acesteia, să ne simțim ca pe timpuri, când ne adunam în bucătăria caldă a bunicii și contribuiam toți, cu mic și mare, la prânzul copios de duminică.

admin