Avertisment nesenzațional!

Cât cântărim? Ce să facem ca să nu ne îngrășăm? De ce am slăbit? Cum am putea slăbi fără efort? Încotro se îndreaptă busola modei – spre tipul gras sau slab?

Iată numai câteva dintre numeroasele întrebări pe care fiecare dintre noi, într-o formă sau alta, și l epune, mai des sau mai rar, în legătură cu propria persoană sau referitor la cei din jur.

Deși veche de când lumea, problema „siluetei” dobândește în timpul nostru un profil nou, cu particularități variate și aspecte specifice. În țările cu nivel de trai mediu și ridicat (și în special în mediul urban modern), se înregistrează o permanență creștere a numărului de persoane cu greutate excesivă. În același timp, în țările insuficient dezvoltate, persistă problema hranei cu totul necorespunzătoare cantitativ și calitativ.

Se poate spune astfel că viața oamenilor din epoca actuală este din ce în ce mai mult influențată de variațiile anormale ale greutății corporale.

Pe plan general, problema greutății corporale depășește interesul strict medical, dobândește importante implicații sociale, determinate nu numai de particularitățile distribuției și accesibilității hranei sau de creșterea explozivă a populației globului, ci și de fenomene ca dezvoltarea unor noi ritmuri de viață în civilizația modernă sau ca intervenția a ceea ce acționează pe diferite căi și se denumește, cu un termen general, modă.

În postările pe care le facem nu este posibil să cuprindem, toate aspectele problemei atât de complexe a stilului de viață și a „siluetei” normale sau anormale. Dar încercăm să prezentăm principalele puncte de reper necesare pentru înțelegerea modului în care, în cadrul unei dezvoltări normale a organismului se poate menține un stil de viață sănătos într-o armonie cât mai perfectă cu o greutate corporală normală.

Desigur că multe informații ce sunt amintite, veți spune, „asta știam, pe astea le cunosc și eu”, dar scopul nostru nu este acela de a prezenta numai elemente noi, din dorința de a atrage printr-un text senzațional. Informațiile cunoscute nu sunt însă întotdeuna și recunoscute în viața de fiecare zi, așa că merită a fi reamintite atunci când conduc la consolidarea unor puncte de vedere juste sau la corectarea unor puncte de vedere greșite, acestea din urmă fiind nenumărate cu o putere de circulație extraordinară.

Poate că unii cititori care vor citi aceste articole se vor aștepta să găsescă în ele formule sau rețete care să asigure – bineînțeles cu un succes garantat! – slăbirea sau îngrășarea rapidă, după dorința fiecăruia și fără nici o dificultate. Și de ce nu (ar putea gândi unii cititori) o data ce citim peste tot atâtea reclame și metode minune?

Dacă asemenea cititori există, îi avertizăm că vor fi dezamăgiți. În ceea ce facem și implicit în articolele postate de noi, nu vom recomanda nici o pilulă sau alte preparate care asigură pe marii mâncăcioși că vor slăbi chiar dacă vor continua să mănânce mult, și nici vreun preparat „nou” prin administrarea căruia mamele grijulii vor obține, ca prin minune, slăbirea copilului considerat gras sau îngrășarea copilului considerat slăbuț.

Și asta prin simplul motiv că, fără a avea consecințe asupra sănătății organismului, asemenea pilule sau preaparate nu există încă. Efectul pe care Îl putem obține este de multe ori woaw pe termen scurt, însă pe termen lung putem ajunge în cel mai fericit caz la aceași greutate și de cele mai multe ori cu sănătatea șubredă.

În schimb, sperăm și credem că postările și munca pe care o facem vor putea corecta unele idei eronate în legătură cu „silueta” și problemele ei, oferind, în același timp, posibilități de orientare pentru a-și putea răspunde ei înșiși la întrebările de interes general sau personal, pe care le ridică obținerea și/sau menținerea unei greutăți corporale „ideale” și a unui stil de viață armonios și sănătos.

admin