Kilogramele nou-născutului și viitorul

Primul „element de identitate”pe care, de obicei, îl dobândește omul, imediat după intrarea sa în viață, este un număr compus din 4 cifre. După numai câteva respirații, nou născutul este cântărit, și greutatea sa, exprimată în grame, reprezintă cele 4 cifre care, înaintea certificatului de naștere, sunt întâiul semn de „oficializare” a unei noi existențe.

Ce semnificație imediată și de viitor are greutatea nou-născutului?

În primul rând, trebuie amintit că greutatea la naștere este un paramentru foarte elastic. Nu există cifre care să reprezinte cu strictețe ceea ce de obicei denumim „normal”, ci numai anumite limite, destul de largi, în cadrul cărora nu există motive de neliniște sau probleme deosebite.

Acestă relativitate a importanței imediate a greutății nou-născutului este, în general, bine cunoscută; dar ca multe lucruri devenite aproape banale, subînțelese, ea trebuie mereu reamintită. Mai ales celor ce sunt pe cale să devină părinți.

De câte ori aceștia, în momentul când află că odrasla lor nou-născută are cu câteva sute de grame mai puțin decât alți copii, nu trec cel puțin printr-o dezamăgire îngrijorată, dacă nu construiesc în jurul acestui aparent deficit o mică și trecătoare, dar foarte sinceră dramă?

Iată de ce limitele în cadrul cărora greutatea nou-născuților poate fi considerată normală, pot fi însoțite de următoarele observații:

– Un procent destul de important și de variabil al greutății depinde de cantitatea de apă care infiltrează țesuturile nou-născutului.

– O greutate mare la naștere nu indică, de cele mai multe ori, un copil gras în sensul adevărat al cuvântului.

– Un nou-născut cu greutate relativ mică nu este neapărat un copil mai puțin rezistent, după cum o greutate mare la naștere nu reprezintă în sine o garanție de bunăstare generală a organismului.

Acestor observații privind semnificația mai mult sau mai puțin imediată a greutății la naștere li se poate adăuga faptul că nu există nici un temei de a bănui vreo legătură între kilogramele nou-născutului și viitoarea dezvoltare în greutate a organismului, de-a lungul întregii sale vieți.

O asemenea legătură nu există, deși sunt cazuri în care se poate vorbi despre o obezitate sau despre o constituție hipoponderală înnăscută. Însă acestea sunt alte probleme, extreme nu generale. Copilul se educă în toate planurile vieții, inclusiv în cel alimentar.

admin