Armonie, echilibru și măsură

În toate trebuie să existe armonie, echilibru. În alimentație, nu mai puțin. Ca gospodină, mamă, soție, vă vine implicit rolul de dietetician al familiei. Așadar este necesar să aveți cunoștințe minime despre calorii, proteine și vitamine. În articolele anterioare am împărtășit cu voi unele informații de bază despre toate acestea, de exemplul rolul vitaminelor în organism https://nutridava.ro/2022/02/08/vitaminele-si-rolul-lor-in-organism/

E bine să știm, de asemenea, că glucidele, lipidele și proteinele ne mențin în formă, energici și activi. Cu o condiție: să consumăm o cantitate satisfăcătoare și corectă de alimente care conțin aceste elemente. https://nutridava.ro/2022/01/26/glucide-lipide-proteine-putin-din-toate-in-fructe-si-legume/

Doza indicată: în fiecare zi un gram de proteine pentru fiecare kilogram al greutății noastre: 70 g proteine la 70 kg greutatea corpului. Ea va crește pentru persoanele foarte active, copiii în creștere, adolescenții, femeile însărcinate sau care alăptează.

De reținut:

– aproximativ 20% din greutatea cărnii o constituie proteinele;

– peștele conține, în același raport, 15%;

– ouăle 10%;

– brânza, între 15 – 30%;

– laptele cca. 3,5%

Dacă vă preocupă alimentația armonioasă și variată a familiei dumneavoastră, veți reține rapid alimentele care conțin cele mai multe calorii și le veți repartiza judicios în meniul unei zile, făcând locul cuvenit vitaminelor.

Cercetările științifice vă stimulează, prin rezultatele lor, în misiunea pe care o aveți ca gospodină, mamă soție. Ele au stabilit, fără putință de tăgadă că longevitatea scade pe măsură ce greutatea crește: diabetul, hipertensiunea, tulburările cardiace și respiratorii, îmbătrânirea precoce amenință îndeosebi obezii.

admin