5 elemente orientative pentru o creștere armonioasă a greutății la copii

Creșterea în greutate a organismului, de la naștere până la vârsta adultă, se face cu o viteză variabilă, într-o succesiune de perioade care permite să vorbim despre un ritm al creșterii ponderale. Ritmul creșterii în greutate este strâns legat de cel al creșterii în înălțime, fără ca între cele două fenomene să existe paralelism.

În linii generale, curba creșterii în greutate cunoaște trei perioade de intensificare maximă:

– Prima, în cursul întâiului an de viață

– A doua, uneori deosebit de scurtă, în jurul vârstei de 7 ani

– A treia, prezentând largi oscilații individuale ca moment de apariție și durată, care se manifestă în cursul pubertății, mai ales în partea finală a acestui proces, dar care se poate prelungi până spre vârsta adultă.

Oferindu-le cu dragoste o creștere armonioasă, părinții nu trebuie să ignore importanța acestui aspect și să aibă în vedere următoarele elemente orientative:

1. Creșterea în greutate din cursul primului an de viață este un important indicator al dezvoltării generale. De aceea, ea trebuie urmărită cu atenție și controlată relativ des, mai ales în primele luni.

2. Aprecierea ritmului de creștere a greutății în primul an de viață se face în raport cu greutatea de la naștere și cu alți factori. Este bine ca, pentru această perioadă, urmărirea evoluției ponderale să se facă după sfaturile medicului pediatru.

3. Nu trebuie uitat faptul că tulburări minime ale sănătății sugarului pot determina stagnări ale creșterii în greutate sau chiar regrese ale greutății. Asemenea situații nu sunt alarmante, cu atât mai mult cu cât „redresările” ponderale se realizează rapid, imediat după dispoziția cauzelor ce provoacă accidente nedorite în evoluția curbei ponderale.

4. Pofta de mâncare este un factor „educabil” în cea mai mare parte a cazurilor, scăderea poftei de mâncare sau excesul ei la copii nu reprezintă decât rezultatul unor „obiceiuri” complexe create de „mediul înconjurător”. Înainte de a considera apetitul redus sau exagerat drept simptome ale unor posibile boli și înainte de a recurge la vreun tratament medicamentos sau diferite suplimente, este cazul de a ne întreba, noi ca părinți, dacă am făcut tot ce ține de noi pentru a aplica un „tratament” răbdător de disciplinare a aportului alimentar.

5. Mesele bine echilibrate calitativ și cantitativ, regulate, desfășurându-se într-o atmosferă de calm, fără diferite gadget-uri (pentru a lăsa creierul copilului să conștientizeze tot procesul), sunt condiții elementare, considerate „banale”, dar deseori trecute cu vederea și nerespectate, de cele mai multe ori din comoditatea părinților, pe termen lung se plătește uneori destul de scump.

Aceste condiții sunt valabile atât pentru copiii mici, cât și pentru cei mai mari. Nerespectarea lor este la fel de dăunătoare atât pentru copiii „slabi”, cât și pentru cei „grași”.

Citește și: https://nutridava.ro/2022/03/22/kilogramele-nou-nascutului-si-viitorul/

admin