Se pot împrumuta regimurile pentru slăbire?

Relațiile dintre dietetician-nutriționist și pacientul obez sau doar predispus la obezitate, sunt foarte complicate, mai ales din pricina unor factori subiectivi de felul celor menționați în postarea anterioară https://nutridava.ro/2022/04/04/intre-dorinta-si-necesitatea-de-a-slabi/ dar și din cauze obiective care sunt ignorate sau prost interpretate.

Mai mult decât în multe alte tulburări, cauzele și formele îngrășării, ca și particularitățile de reacție ale organismului gras sunt multiple. Atfel că dictonul după care nu trebuie tratată boala, ci bolnavul, dobândește un sens sporit în cazul îngrășării. Pentru că, de fapt, nu există obezitate, ci obezități, iar în cadrul fiecărei categorii de obezitate, se supraadaugă caracteristicile individuale concrete ale fiecărui organism.

Se înțelege că acest polimorfism al originii și formelor de manifestare a îngrășării face ca și tratamentul respectiv să ceară o largă elasticitate de individualizare. Din păcate, tocmai aceste aspecte sunt ignorate sau insuficient înțelese de către cei care, din motive mai puțin sau mai mult fundamentate, doresc să slăbească.

Mulți nu cunosc sau uită faptul că nu există un singur regim împotriva obezității, bun de aplicat în toate cazurile. Unul și același regim poate avea nu numai o eficacitate diferită de la caz la caz (ceea ce e explicabil prin reactivitatea proprie a fiecărui organism), dar poate duce la rezultate foarte variate, de la efecte spectaculos de bune (ceea ce nu e neapărat și sănătos), până la accidente nedorite sau efecte nocive.

De aceea, este o greșeală (urmată în unele cazuri de consecințe cu totul neplăcute) „împrumutarea” regimurilor pentru slăbire, de la o cunoștință sau un prieten „căruia i-a mers foarte bine”.

Trebuie subliniat că „împrumutarea” regimului este neindicată pentru toate modalitățile și formele sale. În stabilirea, de exemplu, a unui regim alimentar pentru scăderea în greutate trebuie luate în considerare foarte multe elemente – printre care sexul, vârsta, profesiunea, modul general de viață, originea și forma îngrășării, asocierea altor boli sau tulburări ș.a. – încât nu numai că stabilirea unei diete standard, general valabile, este teoretic imposibilă, dar copierea mecanică și aplicarea unui regim „verificat” de o persoană sau alta poate avea rezultate nedorite.

admin