Tratamentul natural al obezității

Contrar estimărilor inițiale, boala secolului s-ar putea să nu mai fie nici depresia, nici cancerul, ci obezitatea, care este printre principalele cauze ale bolilor apărute în secolul acesta. Iar obezitatea, care afectează cca. 30% din populația României, distruge vieți. De exemplu: obezii sunt foarte greu acceptați la diferite locuri de muncă, copii obezi sunt ironizați în școli, tinerii nu pot lega relații de cuplu, nu pot face sport, ajung foarte greu să aibă prieteni, etc.

Statistic, s-a constatat că viața lor este mult mai scurtă și plină de privațiuni de tot felul, dar în primul rând de privațiuni afective. E limpede că trebuie luate măsuri…

EFORTUL FIZIC

L-am pus pe primul loc pentru simplul fapt că este foarte adesea ignorat. Or, fără a pune organismul la treabă, fără a dezvolta sistemul muscular, fără a arde caloriile suplimentare prin mișcare, ori ce regim alimentar este mult mai greu de respectat, cu rezultate mult mai greu de obținut. Schimbarea stilului de viață prin: gimnastică acasă, lucrul cu aparatele la sala de fitness, înotul, plimbările îndelungate în pas alert, mersul pe bicicletă, nu doar ne scapă de grăsimi, ci ne și întărește voința, ne relaxează și ne pregătește psihicul de a ne mări încrederea în noi înșine, adică exact ceea ce are nevoie un pacient obez de a ieși din cercul vicios al supraalimentării.

Așadar dacă vreți să slăbiți, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă împrieteniți cu sportul. Pentru persoanele învârstă, cu diferite boli, este recomandat să cereți sfatul medicului care cu siguranță vă va îndruma ce și cât efort să faceți și cum să măriți cantitatea acestuia. Orice mișcare pe care o faceți în mod regulat și nu ați mai făcut-o până acum este benefică. Iar odată ce ați reușit să faceți mișcare, reglarea dietei va deveni un lucru mai ușor decât ați putea crede.

ALIMENTAȚIA

Contrar așteptărilor, nu vom dezvolta foarte mult dietoterapia. Vom discuta însă despre trei lucruri de bază:

  1. Nu țineți nici o „cură-minune” de slăbire.
  2. Renunțați la alimentele nocive.
  3. Introduceți din ce în ce mai multe alimente medicament în dietă.

Să le discutăm puțin, pe rând:

Prin așa zisele „cure-minune” se înțeleg acele regimuri radicale prin care se consumă fie doar supă, fie doar carne, fie doar fructe sau sucuri din fructe, fie doar cereale, brânzeturi s.a.m.d. Toate aceste regimuri ne ajută să slăbim rapid, dar în final ajung să funcționeze pe principiul „Doi descarcă, doi încarcă”. De ce? Pentru că privarea bruscă de hrană și anumiți nutrienți, produce o suferință psihică, care se cere apoi compensată tot prin mâncare, pentru că printr-un regim drastic nu se cultivă obiceiurile alimentare sănătoase, pentru că un organism înfometat brusc are tendința să recupereze rapid kilogramele pierdute inițial.

Și încă mulți „pentru că”… Cu siguranță curele drastice de slăbire, făcute după ureche, nu sunt o soluție în obezitate, ci mai degrabă cultivarea cu răbdare și calm a unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Alimentele nocive pentru un obez sunt, în primul rând, cele cu foarte multe calorii, bogate în grăsimi saturate, care conțin zaharuri rafinate, care conțin aditivi sintetici (însă nu doar pentru obezi). Iată o detaliere gnerală succintă a alimentelor de care este necesar să vă feriți dacă vreți să aveți o greutate normală și, veți fi surprinși că în viața fiecăruia, acestea nu sunt chiar atât de multe. – carnea roșie, de obicei care este crescută în ferme, dopată cu hormoni de îngrășare, prăjelile, margarina, untura, toate dulciurile și produsele de patiserie cu zahăr alb, cu frișcă, cu unt, cu grăsimi hidrogenate, cu afânatori, coloranți și corectori de gust sintetic, lactatele foarte grase, sucurile acidulate.

Alimentele medicament în obezitate sunt: salatele de crudități, tărâțe și cereale integrale, merele, perele, gutuile, căpșunile, cireșele, zmeura, afinele, pepenele, portocalele, lămâile, bananele, mango, iaurtul biologic activ, uleiurile presate la rece, leguminoasele, ciupercile, dovleceii, orezul integral, pâinea neagră, mămăliga, brânza de vaci slabă – aceată listă nu conține alimente care neapărat ne ajută să slăbim, ci alimente care consumate în cantități normale nu ne fac să ne îngrășăm. Această listă este, de fapt, răspunsul la întrebarea pe care toți pacienții o pun la primele întâlniri „Eu ce pot mânca, totuși, ca să nu-mi fie tot timpul foame?”

PLANTELE MEDICINALE

Oricât de puternice ar fi ierburile de leac, ele nu pot face minuni, dacă nu dăm undă verde la exercițiile fizice și nu suntem atenți la alimentație. În schimb ele sunt un catalizator al slăbitului, al eliminării toxinelor și, nu în ultimul rând, sunt un stimulent excelent pentru psihic, care are nevoie, mai ales la început, de rezultate cât mai rapide și concrete, un exemplu fiind – Ienupărul (elimină apa din organism și ne ajută să ne controlăm apetitul alimentar).

PSIHOTERAPIA

Curele de slăbire și alte tratamente anti-obezitate sunt abandonate, în peste 90% din cazuri, din două motive general valabile:

  1. Lipsa de voință
  2. Neechilibrarea raportului plăcere-suferință

Așadar, dacă vreți să scăpați de tirania frigiderului plin de bunătăți, a cămării plină cu provizii și dulciuri, trebuie în prima fază, să rezistați prin voință, însă această voință va trebui completată cu altceva, iar acest ceva este alcătuit din micile și marile bucurii ale zilei. Plăcerea mâncatului va fi astfel înlocuită de bucuria de a face noi relații în sala de sport, de ineditul plimbărilor lungi în natură, de sentimente noi de învingător după diferitele bucurii. Combinația voință + noi bucurii este imbatabilă în lupta contra greutății, ele fiind un adevărat suport pentru cele două demersuri terapeutice principale: efortul fizic și reglarea alimentației.

admin