Tiroida și slăbirea

Hormonii tiroidei au acțiuni multiple și variate asupra celor mai diferite procese fiziologice din organism. Dar acțiunea lor fundamentată, care se manifestă la nivelul tuturor celulelor organismului, este aceea de favorizare a arderilor celulare, de accentuare a proceselor de dezasimilare din toate organele și țesuturile.

Datorită calității de acceleratori ai arderilor organismului, hormonii tiroidei sunt unii dintre factorii care intervin permanent în determinarea greutății corporale. De altfel, am mai avut prilejul să amintim că insuficiențele tiroidiene sunt însoțite de creșteri ale greutății, în timp ce pierderea în greutate, uneori deosebit de accentuată și de rapidă, este simptom caracteristic în hipertiroidism.

În ce măsură și în ce formă de îngrășare pot fi folosiți hormonii tiroidieni?

  • Preparatele tiroidiene sunt indicate, în primul rând, în cazurile în care cauza principală a îngrășării se dovedește a fi insuficiența tiroidiană. În asemenea cazuri, hormonii tiroidieni reprezintă, de fapt, singurul tratament eficace, iar efectele ce se pot obține printr-o bună dozare a lor, împreună cu un regim alimentar adecvat, sunt deseori spectaculoase.
  • În multe cazuri de obezitate sau îngrășare moderată, de diferite origini, poate exista un coeficient de scădere relativă a funcției tiroidiene. Nu este vorba, în aceste împrejurări, de o insuficiență tiroidiană propriu-zisă, având în sine caracterul unei boli sau tulburări care necesită, ea însăși, a fi tratată. Dar prezența unei glande tiroide care, fără să poată fi considerată ca având o funcție tulburată, are totuși o activitate ceva mai leneșă, reprezintă un teren favorabil pentru dezvoltarea îngrășării.
  • În cazurile de obezitate și îngrășare în care nu există nici un indiciu al unei participări tiroidiene, în sensul creionat mai sus, introducerea în tratament a preaparatelor tiroidiene este posibilă, dar necesită o anumită prudență în ceea ce privește stabilirea dozelor capabile să contribuie la scăderea în greutate, dar să nu ducă la tulburări nedorite (insomnii, palpitații, nervozitate ș.a.m.d.).

Întotdeauna și numai după un control amănunțit, acești hormoni pot fi administrați doar la recomandarea unui medic specialist.

admin