Dificultăți și calcule personale în regimurile de slăbit
De cele mai multe ori, în fața meniurilor de slăbit oferite de clinica noastră, se manifestă o încredere liniștită, dacă nu chiar un sentiment de bucurie entuziastă. Ele arată, întradevăr, destul de bogate și nu de puține ori am avut ocazia să vedem mari mâncăcioși considerând regimurile hipocalorice moderate drept o floare la ureche …
Numai că (pentru că de cele mai multe ori apare acest numai că…) lucrurile se arată, curând, a nu fi așa simple.
Întâi apar „micile concesii”. Paradoxal, ele sunt motivate tocmai prin comoditatea regimului prescris.
„Dacă pot slăbi cu un regim cum e acesta și-mi pot permite să mănânc aproape normal, nu se va întâmpla nimic din cauza unui mic supliment!” Cam așa se motivează, deseori, „micile concesii” și bineînțeles, eficacitatea regimului prescris, se spulberă.
Mai survin în unele cazuri autoconcesii mai mari, ca introducerea, din când în când, a unei zile „libere” sau pretextul unei ocazii „întâmplătoare”, dar repetabile, care ispitește și anulează efectul obținut prin aplicarea corectă a regimului timp de mai multe zile.
Prima calitate pe care trebuie să o aibă un regim pentru slăbire – calitate depinzând integral de persoana ce-și aplică regimul – este constanța și continuitatea persoanei în cauză.
O dificultate legată de regimurile hipocalorice, este necesitatea de a calcula meniul pentru fiecare zi. Desigur că pentru început – și parțial chiar din amuzament – fiecare dintre dumneavoastră își va calcula, dacă este cazul, unul sau mai multe meniuri. După terminarea calulelor, mai urmează însă și controlul concret: cântărirea alimentelor ce intră în compoziția fiecărui meniu, astfel că lucrurile devin destul de complicate și greu de realizat în condițiile de fiecare zi.
Din aceste „inconveniente”, și nu numai, se ajunge la concesii ca de exemplu: „Am cântărit și ieri și zilele trecute felia de pâine și tot 30 de grame a avut, nu o mai cântăresc și azi”, când defapt astăzi are 50 sau chiar 60 de grame din diferite motive (alt fel de păine, de la alt producător, etc)
De aceea, pentru ca un regim să aibă o eficacitate maximă este nevoie de a lucra în echipă atât pacientul cât și nutriționistul-dietetician, orientați amândoi spre același țel, echipă bazată pe încredere, ambiție și sinceritate.