Ce alimente să consumi în zilele caniculare

Wow. Totul este fierbinte. Temperatura crește și simți că îți este din ce în ce mai cald. Această căldură te face să-ți dorești să găsești cel mai apropiat bazin și să sari direct în el, sau să stai întins sub un copac umbrit, sau să cauți adăpost în biroul tău cu aer condiționat. De asemenea, îți ia toată voința de a face o cină sănătoasă. Ți se întâmplă asta? De îndată ce mercurul crește, rutina ta de pregătire a cinei – care este destul de bună în rest! — iese direct pe fereastră. Ei bine, vremea caldă nu este un motiv pentru a nu savura o mâncare bună.

Iată câteva sfaturi care te ajută să îțî păstrezi obiceiurile bune chiar și pe căldură:

Nu te sfii de mesele calde

Deși nu ai chef de ceva fierbinte, de fapt s-ar putea ca acel fierbinte să te răcorească. O masă caldă te poate face să transpiri, ceea ce nu este altceva decât modalitatea corpului nostru de a ne scădea temperatura. Dacă optați să lăsați cuptorul oprit și să utilizați în schimb grătarul, asigurați-vă că nu carbonizați carnea pentru a preveni cancerul. În perioada caniculară optați pentru a servi carnea la grătar cu verdeață proaspătă sau cu o salată de roșii în detrimentul muștarului, mujdeiului sau a ketchupului. Dacă gătiți, faceți în plus, astfel încât să puteți mânca același fel și a doua zi și să vă salvați de la gătit din nou.

Mâncați alimente care sunt proaspete

Atunci când vă faceți lista de cumpărături, gândiți-vă la ardei verzi, galbeni, roșii sau portocalii, pepene verde, morcovi crocanți, salată verde cu frunze, roșii, etc. Faceți cumpărături din piața locală, acolo unde găsiți produsele fermierilor locali, cu siguranță sunt mai proaspete decât produsele din comerț. Cumpărați produse de sezon nu cele care sunt de extrasezon și totuși le găsiți la vânzare.

Evitați să mâncați alimente sărate

Consumul de sare duce la retenția de apă, care poate duce la umflături și balonare, vizibile în special pe vreme caldă. Căutați alimente care conțin cât mai puțină sare.

Bea multa apă
Deși unora li s-ar părea că sună a clișeu, tutuși vorbim serioși. Beți „tone” de apă când vremea este caldă. Nu sunteți fan? Încercați să căutați soluții alternative. Tăiați o lămâie sau căpșuni și păstrați un vas cu apă infuzată cu fructe la frigider. Ceaiurile înghețate din plante neîndulcite sunt, o alternativă la răcorirea organismului.

Bea și băuturi calde
Băuturile calde vă pot ajuta corpul să se simtă mai rece. Așa cum am spus mai sus, chiar dacă veți transpira puțin, organismul nu va face altceva decât să te răcorească.

Limitează cofeina
Cofeina, printre altele, este și un diuretic, ceea ce înseamnă că trebuie să mergi la toaletă mai des! Mai multe călătorii la toaletă înseamnă mai multe șanse să te deshidratezi. Atunci când începi să te dezhidratezi sub influența unui diuretic, eforturile tale de hidratare sunt reduse.

Congelați fructe pentru a le consuma atunci când vrei să te răcorești
Încercați afinele, murele, strugurii sau căpșunile congelate sau ori ce alte fructe să le puneți-le în congelator și atunci când vă este foarte cald, să le consumați pentru a vă răcorii. Consumate în fresh-uri smoothie sau chiar înghețată de casă, sunt foarte revigorante, ajută la hidratare și sunt mult mai bune pentru tine decât sucuri sau înghețată din comerț, deoarece mănânci fibrele și alți nutrienți din fructe.

Evitați sau limitați consumul de alcool
Nu putem nega că o bere rece „merge bine” într-o zi fierbinte. Dar alcoolul este și un diuretic. Încercați să beți responsabil – respectați limitele zilnice de alcool recomandate și alternați cu apă pentru a vă menține hidratat. Pe lângă faptul că face ravagii în corpul tău, alcoolul și orele toride de vară nu se combină și din alte motive: creierul nu conștientizează pericolul și poți lua decizii care în combinația alcool/căldură pot fi fatale, de exemplu să sari într-o apă mai rece pentru a te răcorii, sau să conduci, să faci diferite activități fizice care duc la supraîncălzirea corpului, etc.

Înlocuiți sucurile și băuturile carbogazoase

Indiferent că este caniculă sau nu, băuturile carbogazoase trebuie cel puțin reduse dacă nu scoase de tot din alimentația noastră. Sucurile și energizantele pe lângă alte elemente nocive organismului conțin foarte mult zahăr. Ar trebui să încercați cu siguranță să vă feriți de cola, băuturi ambalate și alte băuturi îndulcite, deoarece acestea vă vor lăsa cu siguranță deshidratat și amețit. A consuma mult zahăr, chiar și zahărul natural care se găsește în fructe, nu va aduce multe beneficii sănătății, mai ales pe vreme foarte caldă.

Nu poți controla vremea, nu poți controla un lucru care apare din întâmplare, nu poți să-ți controlezi stările urmare a factorilor externi care de multe ori te pot copleșii… Dar, cu alimentația ta, ai ocazia să preiei mult controlul asupra modului în care te vei simți și a modului în care îi oferi organismului tău sprijinul de care are nevoie.

admin