Question and Answer

Nu de puține ori și pe bună dreptate, pacienții care trec pragul Nutridava, îmi adresează fel și fel de întrebări care mai de care mai interesante. Astfel, încurajândui la dialog, câteva dintre întrebări mi-au părut mai deosebite și m-am gândit că este o idee grozavă să le împărtășesc cu voi.

Q: Ce tip de alimente recomandați persoanelor sănătoase?

A: Un om sănătos poate să consume orice aliment în cantitatea potrivită și la timpul potrivit, cu precizarea să fie natural, nemodificat genetic, legume și fructe (cele din surse controlate sunt ideale, cele care nu au fost tratate cu aditivi s-au nu s-au folosit îngrășăminte chimice).

Q: Copiilor și adolescenților ce alimente le recomandați?

A: Același lucru, dar o rație mai mare de proteine (pentru că ei sunt în creștere): ouă (recomandat ar fi de la țară), brânzeturi și nu în ultimul rând carne (iepure, vită, pește, pui, porc). În funcție de tipicul fiecăruia mai recomand și mazărea, lintea sau fasolea.

Q: Ce alimente îmi recomandați căci eu depun efort fizic și intelectual intens?

A: Răspunsul a fost ca alimentația persoanelor sănătoase și în plus, recomand miere de albine (1 linguriță pe zi), polen după caz, fructe (cantități controlate), oleaginoase (fistic, nuci, migdale, alune) la fel in cantități mici (25-40 gr).

Q: Ce îmi recomandați căci eu sunt și bolnav și acum am și o viroză?

A: Scăderea rației de carne (fiind un consumator înrăit de carne) și creșterea cantității de lichide, (ape minerale, ceaiuri de fructe), care aduc și multe minerale.

Q: Mama mea este în vârstă, nu prea mai mănâncă, ce alimentație îî recomandați?

A: Mai puține grăsimi animale și mai puțină sare.

Q: Ce greșeli în alimentație duc cel mai des la îmbolnăviri?

A: Multe greșeli! Cea mai întâlnită este consumul excesiv de zahăr. Zahăr găsim peste tot, în toate alimentele, de la băuturi carbogazoase și necarbogazoase, până în mâncarea de la restaurant sau în conserva de porumb. Porțiile prea mari sunt o alegere mai puțin bună. O altă greșeală frecventă este folosirea alimentelor aditivate, cu E-uri. A patra mare greșeală care se face este folosirea alimentelor parțiale sau alimentelor rafinate : ulei rafinat, făină albă, sarea extrafină. O altă mare greșeală care se face este consumul excesiv de carne, până la abuz, și în special grăsimi animale. Altă greșeală este tratarea termică excesivă (totul fiert, totul prăjit, de cele mai multe ori în ulei, totul tratat termic). Alimentele care se pot mânca crude trebuie mâncate crude, doar cele care nu se pot mânca crude trebuie tratate termic. Inchei cu activitatea fizică care a ajuns să fie un vis urăt în rândul oamenilor, majoritatea fug în fiecare zi de ea.

Q: Eu sunt o persoană religioasă, ce părere aveți de posturile religioase (lunea, miercurea, vinerea și posturile lungi)?

A: Sunt benefice! Eu încurajez acest lucru și este demonstrat lucrul acesta. Se știe la ora actuală, pe bază de statistică, că marii postitori sunt mai puțin predispuși la cancer. Dacă suntem oameni religioși, este bine să practicăm aceste posturi însă nu altele.

Q: Puteți să îmi dați 5 sfaturi generale cum să mă hrănesc pentru a fi mai sănătos?

A: Sunt multe sfaturi de dat pentru a fi mai sănătos, însă am să mă rezum la cele 5 cerute și anume: evită consumul de zahăr. Este dovedit prin ”n” studii că zahărul este nociv pentru organism. Evită consumul de pâine albă, care a adus mari probleme sănătății publice în toată lumea. O mare atenție trebuie dată și la consumul de sare iodată. Dacă ești un om sănătos, nu ai nevoie de iod adăugat. Dacă totuși consumi, încearcă să ți minte că „Sare în mâncare nu pe mâncare”. Nu mânca fast-food! Și ultimul dar nu cel din urmă: nu uita de posturile alternative.

admin