Foamea emoțională vs. foamea fizică

De multe ori atunci când ne este foame, căutăm întotdeauna să mâncăm imediat. Dar te-ai gândit să evaluezi senzația de foame? Să identifici dacă este foame emoțională sau fizică? Foamea fizică și cea emoțională sunt două lucruri foarte diferite.

Foamea fizică este atunci când te hrănești pentru a satisface nevoile corpului tău. Este ceea ce are nevoie corpul tău pentru a rămâne alimentat și pentru a trece peste zi. Foamea emoțională, pe de altă parte, este atunci când mănânci pentru a te simți mai bine. Iată diferența dintre foamea emoțională și cea fizică descrisă în câteva cuvinte.

CE ESTE FOAMEA FIZICĂ?

Ne confruntăm cu foamea fizică atunci când ne lipsește energia din alimente. Când simțim simptome fizice de foame, corpul ne sugerează că avem nevoie de hrană. Când stomacul este gol și creierul simte că ți-e foame, creierul începe să „mârâie”, să se gândească la mâncare și să se devină iritabil, obosit și incapabil să se concentreze. În plus, diferit de la individ la individ, se poate manifesta ca epuizare, anxietate, dureri de cap, tremurături sau o dorință crescută de a mânca.

La foamea fizică apetitul fizic se dezvoltă în timp (de obicei la câteva ore după masă). Când „mori de foame”, este posibil să întâmpini unul sau mai multe dintre următoarele simptome: Experimentezi sunete „ciudate” în stomac, te simți amețit, senzație de stomac gol, Iritabilitate, îți este greu să te concentrezi, lipsa energiei, durere de cap.

CE ESTE FOAMEA EMOȚIONALĂ?

Foamea emoțională nu este motivată de nevoia de a mânca ca răspuns la foame sau nevoia de a trăi, ci mai degrabă de un atașament emoțional față de mâncare, o rutină, o supărare sau o sărbătoare. Cei care mănâncă emoțional au mai multe șanse să tânjească după alimente bogate în calorii sau carbohidrați, fără valoare nutritivă, dar le oferă un impuls rapid, însă de scurtă durată.

Decizia de a mânca este adesea impulsivă și cu acțiune rapidă. Este de obicei asociată cu activități specifice, sentimente, anumite momente ale zilei și nu are legătură cu foamea; apare de cele mai multe ori în timpul meselor când nu este posibil să vă fie foame însă „parcă asta mai merge și cu…”

În plus, alimentația emoțională este un ciclu periculos în care oamenii încearcă să-și satisfacă nevoile emoționale cu alimente. Se poate transforma într-un mecanism de adaptare și într-o buclă fără sfârșit care nu îndeplinește sau satisface niciodată pe termen lung. Mâncatul emoțional poate să îți dea sentimentul de bine în acel moment, dar sentimentele care au determinat această acțiune sunt încă acolo.

SEMNE ALE FOAMETEI EMOȚIONALE

Toată lumea mănâncă din alte motive decât foamea. Cu toate acestea, dacă te trezești că iei deseori câte o gustare sau chiar o mică masă din foame sau din comoditate, s-ar putea să mănânci din motive emoționale. Dacă, mânânci când ești stresat/ă, mănânci ca răspuns la o emoție avută recent sau în trecutul apropiat, căuți confort în mâncare, mănânci chiar dacă nu ți-e foame, pofte de mâncare aleatorii care apar din senin, atunci cu siguranță manifești simptome ale alimentației emoționale.

DIFERENȚA DINTRE FOAMEA FIZICĂ ȘI CEA EMOȚIONALĂ

Există o diferență semnificativă între foamea emoțională și cea fizică, despre care mulți dintre noi par să nu aibă nici o idee în aceste zile. Înțelegerea distincției dintre foamea emoțională și cea fizică ne va ajuta să înțelegem mai bine de ce mâncăm.

Foamea emoțională se manifestă sub forma unei dorințe mentale. Ne va face să fim mai puțin conștienți de alegerile noastre alimentare și să mâncăm în exces. Apare atunci când apelezi la mâncare fie pentru a scăpa de sentimentele neplăcute, fie pentru a intensifica unul plăcut. De obicei înseamnă că mănânci în funcție de cum te simți, mai degrabă decât de ceea ce are nevoie corpul tău.

Foamea fizică, pe de altă parte, se dezvoltă treptat și se simte în stomac. Când vine vorba de a satisface foamea fizică, de obicei suntem mai conștienți de alegerile noastre.

Învățarea de a ne recunoaște semnalele de foame înainte ca aceasta să se instaleze cu desăvârșire, în timpul și după mese, ne va ajuta să înțelegem mai bine foamea emoțională și fizică. Amintiți-vă că foamea este un sentiment perfect normal care nu trebuie evitat.

admin