Sfaturi pentru funcționarea normală a colecistului

Organul în formă de pară sub diverse denumiri, de la colecist la vezică biliară, la bilă sau popular fiere, are o sarcină importantă și anume colectarea și stocarea bilei (fluidul care ajută organismul să digere grăsimile). Majoritatea oamenilor nu se gândesc niciodată la sănătatea vezicii biliare însă experții discută despre alimentele care sunt bune pentru vezica biliară, precum și despre ce să nu mănânci atunci când ai probleme cu vezica biliară.

Dar, spre deosebire de inimă , ficat sau rinichi, colecistul nu este necesar pentru a menține corpul sănătos și funcțional. Chiar și atunci când nu funcționează atât de bine cum ar trebui și se dezvoltă calculi biliari, majoritatea oamenilor nu consideră că există o problemă cu ei.

Cu toate acestea, la anumiți oameni, calculii biliari pot declanșa o varietate de simptome, cum ar fi dureri abdominale, balonare, greață și vărsături. Când simptomele calculilor biliari sunt frecvente, recurente și mai ales incomode, tratamentul tipic este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.

Deși dieta nu tratează în mod direct problemele vezicii biliare – și odată afectată nu o va vindeca – urmărirea a ce mănânci și menținerea unei greutăți sănătoase vă poate ajuta să preveniți formarea calculilor biliari și să evitați alte simptome pe viitor sau să ajungeți la operație.

Dieta și riscul de calcul biliar

O serie de factori de risc contribuie la formarea calculilor biliari, inclusiv antecedentele familiale de calculi biliari și sexul. Femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să îi dezvolte. Greutatea corporală este, de asemenea, un factor; riscul de calculi biliari este mai mare la persoanele supraponderale și obeze.

O alimentație bogată în grăsimi și sărace în fibre par să joace un rol principal.

Dacă sunteți supraponderal, încercați să pierdeți greutatea în plus; dar faceți-o treptat. Există o legătură între pierderea rapidă în greutate și formarea calculilor biliari.

Dietele accidentale sau „yo-yo” pot determina ficatul să elibereze mai mult colesterol în bilă, perturbând echilibrul normal al colesterolului și al sărurilor biliare. Excesul de colesterol se poate forma în cristale, ducând la calculi biliari.

Indiferent dacă sunteți sau nu expus riscului de calculi biliari, este întotdeauna o idee bună să vă mențineți corpul la o greutate sănătoasă și să aveți o dietă săracă în grăsimi și colesterol, moderată în calorii și bogată în fibre.

admin