Ce să adăugăm și ce să eliminăm din alimentația noastră!?

O dietă sănătoasă și echilibrată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja sănătatea. De fapt, până la 80% din bolile cardiace premature și accidentul vascular cerebral pot fi prevenite prin alegerile alimentare pe care le faci și obiceiurile tale de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă cu alimente care sunt bune pentru tine și o activitate fizică corespunzătoare.

O dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral prin: îmbunătățirea nivelului de colesterol, reducerea tensiunii arteriale, ajutându-vă să vă gestionați greutatea corporală, controlul zahărului din sânge.

Iată câteva alimente care sunt necesare și benefice organismului tău și câteva pe care nu ar trebuii să le consumi:

AlimentAlimente de adăugatAlimente de eliminat
Lactatelactate degresate sau semidegresate (2%): lapte, iaurt, caș, brânză de vacilapte integral, lapte condensat, iaurt gras, brânză grasă, smântână 20% grăsime, cașcaval, brânză topită, margarină
Cereale și făinoasepâine, paste, făină, orez, griș mălai -integralepâine albă, făină albă
Fructemere, struguri, căpșune, pepene, lămâi, portocale, grapefruit, fructe de pădure, avocado, alune, migdale, nuci
Legumedovlecei, lăptuci, conopidă, roșii, sfeclă, morcovi, cartofi (fierți sau copți), ardei gras, spanac, mazăre verde, murături, castraveți, varză, guli, vinete, ceapă, usturoicartofi prăjiți
Carne și derivatevită slabă, pasăre (fără piele), păstrăv, calcan, șalău, știucă, somon, ton, crap, vânat (în cantități moderate)carne de porc grasă, oaie, miel, gâscă, rață
Ouăpreparate prin fierbere, prăjite fără uleiprăjite în ulei, unt, untură
Grăsimiunt ( maxim10 gr), smântână degresată, unt de arahide (cantități mici), ulei de măsline, porumb, dovleacprăjeli, maioneze, sosuri grase
Dulciurimiere de albine, marmeladă, magiun, prăjituri de casă cu aluat uscat, ciocolată neagră, plăcinte, cozonac, clătiteprăjituri preparate cu unt, margarină sau cu multe gălbenușuri de ou, gogoși, ciocolată, înghețată
Băuturisucuri naturale de fructe, ceaiuri din plante sau fructe neîndulcite, cafea naturalăenergizante, bautri alcoolice, sucuri acidulate, cafea solubilă
Alimente preparatesupe, soteuri, piureuri, grill-urifără prăjeli, grill-uri din carne grasă
* în funcție de unele afecțiuni, anumite alimente pot fi restricționate față de cele recomandate în tabel. Cantitățiile fiecărui aliment trebuie recomandate de un specialist.

Este recomandată creșterea activității fizice, atât cât starea de sănătate vă permite, la aproximativ 150-200 minute/săptămână prin mers alert, alergat, ciclism, etc., și totodată trebuie evitat sedentarismul.

Bolnavii care suferă de afecțiuni hepatice nu li se recomandă o activitate profesională cu expunere la surmenaj sau activitate fizică mare ci mai degrabă respectarea programului zilnic de odihnă.

admin