Ce să adăugăm și ce să eliminăm din alimentația noastră!?
O dietă sănătoasă și echilibrată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja sănătatea. De fapt, până la 80% din bolile cardiace premature și accidentul vascular cerebral pot fi prevenite prin alegerile alimentare pe care le faci și obiceiurile tale de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă cu alimente care sunt bune pentru tine și o activitate fizică corespunzătoare.
O dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral prin: îmbunătățirea nivelului de colesterol, reducerea tensiunii arteriale, ajutându-vă să vă gestionați greutatea corporală, controlul zahărului din sânge.
Iată câteva alimente care sunt necesare și benefice organismului tău și câteva pe care nu ar trebuii să le consumi:
Aliment | Alimente de adăugat | Alimente de eliminat |
Lactate | lactate degresate sau semidegresate (2%): lapte, iaurt, caș, brânză de vaci | lapte integral, lapte condensat, iaurt gras, brânză grasă, smântână 20% grăsime, cașcaval, brânză topită, margarină |
Cereale și făinoase | pâine, paste, făină, orez, griș mălai -integrale | pâine albă, făină albă |
Fructe | mere, struguri, căpșune, pepene, lămâi, portocale, grapefruit, fructe de pădure, avocado, alune, migdale, nuci | |
Legume | dovlecei, lăptuci, conopidă, roșii, sfeclă, morcovi, cartofi (fierți sau copți), ardei gras, spanac, mazăre verde, murături, castraveți, varză, guli, vinete, ceapă, usturoi | cartofi prăjiți |
Carne și derivate | vită slabă, pasăre (fără piele), păstrăv, calcan, șalău, știucă, somon, ton, crap, vânat (în cantități moderate) | carne de porc grasă, oaie, miel, gâscă, rață |
Ouă | preparate prin fierbere, prăjite fără ulei | prăjite în ulei, unt, untură |
Grăsimi | unt ( maxim10 gr), smântână degresată, unt de arahide (cantități mici), ulei de măsline, porumb, dovleac | prăjeli, maioneze, sosuri grase |
Dulciuri | miere de albine, marmeladă, magiun, prăjituri de casă cu aluat uscat, ciocolată neagră, plăcinte, cozonac, clătite | prăjituri preparate cu unt, margarină sau cu multe gălbenușuri de ou, gogoși, ciocolată, înghețată |
Băuturi | sucuri naturale de fructe, ceaiuri din plante sau fructe neîndulcite, cafea naturală | energizante, bautri alcoolice, sucuri acidulate, cafea solubilă |
Alimente preparate | supe, soteuri, piureuri, grill-uri | fără prăjeli, grill-uri din carne grasă |
Este recomandată creșterea activității fizice, atât cât starea de sănătate vă permite, la aproximativ 150-200 minute/săptămână prin mers alert, alergat, ciclism, etc., și totodată trebuie evitat sedentarismul.
Bolnavii care suferă de afecțiuni hepatice nu li se recomandă o activitate profesională cu expunere la surmenaj sau activitate fizică mare ci mai degrabă respectarea programului zilnic de odihnă.