Beneficiile dovleacului pentru sănătatea ta

Pentru că tot este în plin sezon, dovleacul este mai mult decât un ornament de pus în grădină sau plăcintă de sărbători. Dovleacul este un super aliment! Este considerată în mod obișnuit o legumă, dar dovleacul este de fapt un fruct și este un favorit de toamnă care este plin de beneficii pentru sănătate. De fapt, dovleacul este „knockout” nutrițional încât nu ar trebui să fie retrogradat doar în lunile de toamnă.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale dovleacului și cum îl puteți muta de pe lista de cumpărături de toamnă în lista de cumpărături de zi cu zi.

Este dovleacul bun pentru tine?

Este timpul să dai un nou sens termenului „Marele Dovleac”! Acest dovleac uimitor este considerat un superaliment, un titlu rezervat în mod obișnuit alimentelor naturale care sunt deosebit de bogate în nutrienți, dar în general au un conținut scăzut de calorii. Cu alte cuvinte, da: dovleacul este foarte bun pentru tine.

Beneficiile pentru sănătate ale dovleacului

Deși dovleacul se găsește adesea în dulcele și deserturile cu zahăr, de fapt nu este super dulce în sine, ceea ce îl face un ingredient perfect pentru a fi combinat cu… sărat sau picant. Iată câteva dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale consumului de dovleac.

Grozav pentru ochii tăi

Dovleacul este bogat în vitamina A, care este cu adevărat grozavă pentru vederea și întărirea sistemului imunitar. Doar o singură porție (aproximativ o cană) de dovleac poate furniza peste 200% din aportul zilnic recomandat de vitamina A. De asemenea, conține luteină și zeaxantină, compuși care vă protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă și de cataractă.

Sănătos pentru inima ta

Dovleacul este bogat în potasiu, care este un ingredient cheie pentru sănătatea inimii. O cană de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Și are, de asemenea, vitamina C sănătoasă pentru inimă, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Îți întărește sistemul imunitar

O porție de dovleac oferă 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un stimulent imunitar care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi (molecule instabile care se pot lega de celulele tale). Dovleacul are putere și când vine vorba de alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E și fier.

Conține carotenoide care luptă împotriva cancerului

Dacă vă întrebați „Caro-ce acum?!” Ei bine, carotenoizii sunt pigmenți vegetali produși de plante galbene, portocalii și roșii precum dovleacul, morcovii și roșiile. Carotenoizii combate efectele radicalilor liberi din organism, care pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Te face să te simți… plin

Dacă vă uitați la greutatea dumneavoastră, dovleacul este o alegere bună. Conține doar 50 de calorii pe ceașcă și este, de asemenea, foarte sățios. Aceeași porție oferă, de asemenea, trei grame de fibre, care vă pot menține să vă simțiți mai plini mai mult timp.

Semințe super-sănătoase

Nu arunca acele seminte de dovleac! Odată ce le separi de dovleac, le poți curăța, condimenta și prăji pentru un gust hrănitor. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac includ un risc redus de cancer, îmbunătățirea sănătății intestinului și a prostatei și un risc mai scăzut de boli de inimă. Sunt o gustare gustoasă, plină de proteine, care călătorește bine prin organism. Adaugă-le într-o salată, fulgi de ovăz, granola de casă sau peste iaurt pentru un pic de crocant.

Cum să includeți dovleacul în dieta dumneavoastră

Dacă în mod obișnuit te-ai gândit la dovleac ca la o slăbiciune sezonieră, este timpul să te regândești. De ce să rezervi dovleac doar pentru plăcinta și latte-uri de sezon, când există atât de multe moduri delicioase – și sănătoase – de a-l consuma pe tot parcursul anului? Vă împărtășesc mai jos, câteva dintre recomandările mele preferate pentru a integra dovleacul în repertoriul tău obișnuit.

- Prăjiți dovleacul la cuptor pentru o garnitură.
- Se amestecă dovleac piure sau conservat în supe  sau sosuri (chiar și sos de roșii) pentru a le îngroșa.
- Înlocuiți grăsimea sau uleiul cu dovleac în pâine, brioșe și clătite.
- Adăugați dovleac în iaurtul simplu sau vanilie cu niște mirodenii pentru dovleac și doar puțină miere.
- Amestecă dovleacul într-un smoothie sau transformă-l într-o budincă sănătoasă.

Latte-urile cu mirodenii de dovleac pot fi subiectul a nenumărate discuții, dar există de fapt un latte pe care te va face să iubeaști acest fruct de toamnă pe tot parcursul anului. Deși dovleacul proaspăt nu este în sezon până în toamnă, dovleacul conservat sub diferite forme îl face mai ușor de găsit tot anul – ca să nu mai vorbim de delicios și sănătos – de savurat pe tot parcursul anului.

admin