Consumul de gutui, beneficii pentru sănătate

Atunci când natura își lasă bruma toamnei pentru prima dată peste roadele sale, iar frunzele pomului de gutui încep să îngălbenească, putem fi siguri că este momentul potrivit să culegem minunatul fruct strălucitor, galben-auriu, în formă de pară, și anume gutuia.

Savurată în mod obișnuit în regiunile tropicale din America Latină și Mexic, astăzi, gutuia și-a menținut popularitatea și și-a găsit drum mai peste tot în lume consumată ca atare, sau gătită. Gutuia este un fruct foarte hrănitor care are și o densitate calorică foarte scăzută. Un fruct de gutui de 100 de grame conține doar 57 de calorii. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre alimentare, antioxidanți, vitamine și minerale. Fructul conține taninuri inclusiv catechina și epicatechina și are o concentrație foarte mare de vitamina C. Gutuia este și o sursă bună de calciu, fier, potasiu, magneziu și cupru.

Natura ne învață că apariția fructelor de gutui în lunile de iarnă este bună pentru bolile cauzate de frig care au apărut în acea perioadă. Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale gutuiului luptă împotriva cancerului, pierderea în greutate, tratamentul inflamației, sănătatea pielii.

Beneficiile consumului de gutui

– Bune pentru bolile inflamatorii intestinale

– Gutuia ușurează pierderea în greutate

– Protecție împotriva bolilor cardiace

– Bune pentru greață și vărsături

– Scad tensiunea arterială

– Echilibrează colesterolul

– Reduc nivelul stresului

– Benefice pentru ficat

– Benefice pentru sănătatea ochilor

– Benefice pentru tractul respirator

Fructul este tolerant la frig și se coace la sfârșitul toamnei, făcând acum momentul perfect pentru rețetele tale axate pe gutui!

Calitățile sale asemănătoare mărului îl fac favorit pentru jeleuri precum marmeladă, care aparent însemna inițial „Dulceața de gutui” (cuvântul portughez pentru gutui este „marmelo”). Fructul este destul de vechi, probabil precedând merele pe care le cunoaștem și le iubim astăzi. Romanii au scris rețete pentru el, iar grecii l-au asociat cu zeița Afrodita.

admin