Impactul oțetului asupra sănătății

Oțetul este unul dintre puținele condimente acide din lume. Oțetele pot fi considerate în principal oțet de cereale și oțet de fructe, în funcție de materiile prime folosite. Atât oțetul de cereale, cât și oțetul de fructe, care sunt fermentate prin metode tradiționale, posedă o varietate de funcții fiziologice. Adăugarea oțetului în pâinea albă, de exemplu, nu doar scade glicemia și răspunsurile la insulină, dar crește și sațietatea, senzația de a fi plin dupa masă.

Chiar și cantitățile mici de oțet, cum ar fi 1-2 lingurițe luate la o masă, în diferite combinații, pot reduce semnificativ vârful zahărului din sânge cauzat de carbohidrați rafinați. Putem enumera câteva dintre funcțiile fiziologice ale oțetului cum ar fi: antibacteriene, antiinfecție, antioxidare, controlul glicemiei, reglarea metabolismului lipidelor, pierderea în greutate și activități anticancerigene.

Abilitățile antibacteriene și antiinfecțioase ale oțetului se datorează în principal prezenței acizilor organici, polifenolilor și melanoidinelor. Polifenolii și melanoidinele oferă, de asemenea, abilitățile antioxidante ale oțetului, care sunt produse din materiile prime și, respectiv, procesele de fermentație. Controlul glicemiei, reglarea metabolismului lipidic, iar capacitățile de slăbire din oțet se datorează în principal acidului acetic. Pe lângă cafeoilsoforoza (inhibă dizaharidaza) și ligustazina (îmbunătățește circulația sângelui), alte ingrediente funcționale prezente în oțet oferă și anumite beneficii pentru sănătate.

Multe culturi au profitat de acest lucru și amestecă regulat oțetul cu alimente glicemice ridicate. Gândește-te la orezul din sushi în Japonia, o varietate de pâini din aluat în Europa făcute sau aasezonate cu oțet și scufundarea pâinii în oțet balsamic în bucătăriile mediteraneene.

Există tot felul de oțeturi aromate și exotice de explorat. Este musai să încercați cel de smochine, piersică și rodie. Experimentează și găsește modalitatea de a integra oțeturile în dieta ta. Nu-l bea, totuși, și nu-l folosii ca atare, căci unele dintre ele îți pot arde esofagul, gândește-te că este un condiment și trebuie folosit ca atare.

Având în vedere descoperirea diverselor ingrediente funcționale și clarificând mecanismele acestora, unele oțete ar putea fi alimente funcționale sau chiar medicamente, în funcție de o serie de dovezi care demonstrează că acești constituenți pot aduce un aport deosebit la vindecarea bolilor cronice precum diabetul sau problemele cardiovasculare.

admin