Lipidele (sau colesterolul) din sângele tău.
Grăsimile din sânge sunt cunoscute și sub denumirea de colesterol sau lipide. Dacă cantitatea colesterolului din sânge are o valoare normală, acesta îndeplinește diferite roluri importante pentru un organism sănătos, însă, dacă aceste valori sunt dezechilibrate, pot apărea diferite complicații destul de grave, prin creșterea riscului apariției diferitelor afecțiuni cardiace, de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte complicații.
Colesterolul este transportat în organism prin lipoproteine. Starea de sănătate a organismului este influențată de cele două tipuri principale de lipoproteine, respectiv LDL sau cum i se mai spune în popor (colesterolul „rău”) și HDL sau din popor (colesterolul „bun”).
Atunci când nivelul colesterolului „rău” este peste limitele normale sau atunci când colesterolul „bun” este sub limite, se poate spune că vorbim despre o condiție de boală, acestea crescând riscul de aparație a bolilor cardiovasculare. Ce este mai grav, este faptul că nici una din situațiile de mai sus nu produc simptome și fără măsuri preventive, au o evoluție progresivă spre complicații.
Modificări necesare în stilul de viață pentru a ajunge cu valoarea colesterolului la normal
Schimbă-ți stilul de a te alimenta. Dacă vorbim de o dietă sănătoasă, trebuie să renunți la consumul de grăsimi saturate. (citește aici despre alimente cu conținut de grăsimi saturare) Înlocuiți, de exemplu, unele mese care conțin: carne de porc, miel, pui cu piele, smântână, untură etc, cu alimente care conțin acizi grași nesaturați: ulei de măsline, cereale integrale, legume și fructe, oleaginoase, carne de pește.
Stilul de gătit. Încercați să folosiți stiluri mai puțin nocive de gătire a alimentelor, cum ar fi: gătitul la abur, prepararea alimentelor prin fierbere sau prepararea alimentelor pe grătar.
Renunță la fumat. Deși auzim tot felul de scuze când este vorba de a ne lăsa de fumat, („fumatul mă calmează” – FALS, „dacă renunț mă îngraș” – FALS, „fumatul mă face să arăt mai bine, mai cool” – FALS, „fumatul este un obicei de care nu mai mă pot lăsa” – FALS), prin stoparea acestui obicei se reduce posibilitatea să suferiți complicații cardiovasculare.
Controlați-vă greutatea. Verificați-vă IMC-ul și păstrați-l în valorile normale pentru a evita obezitatea. Cu o greutate în parametri organismul este mult mai pregătit să lupte cu diverși factori care pot duce la creșterea colesterolului.
Faceți sport! Practicați cu regularitate diverse activități sportive și încercați să aveți activitate fizică zilnic. Prin minimul de 7 ore/săptămână de activitate sportivă neîntreruptă, intensă, se poate reduce nivelul lipidelor din sânge dar totodată vă și imbunătățiți performanțele fizice și calitatea vieții.
Reduceți consumul de alcool. Consumați alcool moderat. Dacă deja vă știți cu un nivel de colesterol crescut este necesar să renunțați la consumul de alcool deoarece împreună cu un nivel ridicat de colesterol, consumul de alcool poate crește riscul de inflamație a ficatului, hipertensiune arterială sau leziuni cardiace.
În concluzie, un stil de viață sănătos, verificarea anuală a sănătății, inclusiv a colesterolului, o dietă alimentară sănătoasă și, nu în ultimul rând, exercițiile fizice, pot fi principala cale de a ține sub control valorile colesterolului.